Bjelica Prutina: Izborili smo se za ove izbore

Vijesti 09. nov 202017:29 > 17:48
N1

Članica Centralne izborne komisije Vanja Bjelica Prutina kazala je za N1 kako i dalje zaprimaju prijave o zloupotrebama ličnih podataka birača u svrhu glasanja van BiH te da CIK vodi evidenciju i radi na sprečavanju.

Kazala je kako su zaprimili značajan broj prijava, izjava i informacija u kojima su građani izjavljivali da su bez njihovog znanja prijavljeni za glasanja u inozemstvu.

“Do zaključenja biračkog spiska te osobe su vraćene zaglasanje na njihovo redovno biuračko mjesto”, kazala je Bjelica Prutina.

Osobe koje ne znaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni, glasat će na svojim standardnim glasačkim mjestima na nepotvrđenim glasačkim listićima, a listići koji na njihovo ime stignu izvan BiH će biti korišteni kao dokaz.

Govoreći o danu izbora, istakla je kako će svim biračima biti mjerena temperatura na ulazu u biralište i svi oni koji budu imali veću od 37,2 bit će upućeni u posebnu kabinu koja će se nakon glasanja dezinfikovati kao i kutija u koju budu stavljali listić. Preporuka je svima onima koji osjete simptome da ostanu kući.

“Oni koji su pozitivni ili su izolaciji moći će glasati uz pomoć posebnog mobilnog tima koji će po njihovom zahtjevu dolaziti. Osobe koje su pozitivne moći će glasati putem druge osobe po odobrenju”, kazala je Bjelica Prutina.

Istakla je kako nije tačna informacija da je Centralna izborna komisija izvršila ograničenje broja posmatrača za stranke, kao ni to da je CIK donio odluku da birači koji su registrovani u Srbiji nakon 1.10. ne mogu glasati.

Objašnjavajući odluke o kažnjavanju političkih subjekata zbog preuranjene kampanje, kazala je kako se prema Izbornom zakonu ta kazna kreće od 1.000 do 10.000 KM ali da nisu kažnajvali većim sumama jer su politički subjekti izražavali kajanje, uklanjali sadržaje i nije bilo opravdanja da im se propiše veća kazna od 1.500 KM.

Govoreći i o drugim optužbama na račun CIK-a za odlaganje izbora, Bjelica Prutina je podsjetila kako se kasnilo s usvajanjem budžeta te da to nije krivica ove institucije.

“Mi smo se za ove izbore izborili, za pravo na izbore. I zbog toga je logo ‘Izbor je tvoje pravo’. Pozivam sve birače da iazđu na izbore i pridržavaju se epidemioloških mjera”, poručila je.

Pravo glasa na ovim lokalnim izborima ima 3.283.380 birača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad