Istražujemo: Koga država hapsi, a UIO BiH unapređuje

Vijesti 23. jun 201517:11 > 19:07
N1

Nakon Zdravka Cvjetinovića, uhapšenog u akciji Pandora, koji je vraćen za šefa carina u Upravi za indirektno oporezivanje, N1 saznaje da je još jedna osoba uhapšena u istoj akciji unaprijeđena na šefovsku poziciju. Istovremeno, u Tužilaštvu BiH nam je potvrđeno da se protiv ovih osoba vodi istraga i da je pri kraju.

Prije nekoliko dana postavljen je Miroslav Kragulj, koji je prošle godine uhapšen u akciji Pandora. Pošto Tužilaštvo BiH nije dostavilo dokaze protiv Kragulja, njega je disciplinska komisija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH vratila na posao, te ga postavila na rukovodeću poziciju.

“Dana 16.06.2015. godine za šefa Carinske ispostave Prijedor rješenjem je postavljen službenik Miroslav Kragulj. Zbog objektivnih razloga još nije izvršena primopredaja dužnosti”, potvrđeno je za N1 u UIO BiH.

Miroslav Kragulj u akciji Pandora osumnjičen je za više krivičnih djela, među kojima su i poreske utaje pranje novca. Prije Kragulja, na čelu prijedorske carinske ispostave bila je Blagica Aleksić, koja još nije predala dužnost Kragulju, o čemu nije željela da govori.

N1 je prvi objavio da je u maju na posao vraćen i Zdravko Cvjetinović, i to za šefa sektora carine. Tužilaštvo BiH ga sumnjiči za više krivičnih djela. Iz državnog tužilaštva su nam potvrdili da su Miroslav Kragulj i Zdravko Cvjetinović iako su vraćeni na posao, i dalje pod istragom .

“Navedene osobe su osumnjičene i pod istragom Tužiteljstva BiH, koja je vrlo obimna i nalazi se u završnoj fazi”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prošlo je godinu dana od akcije Panodra i hapšenja više zaposlenika UIO BiH, među njima i bivšeg direktora, Kemala Čauševića. Dok TužIlaštvo tvrdi da je istraga pri kraju, većina uhapšenih je vraćeno na pozicije, sa kojim su, prema sumnjama i zloupotrijebili pOložaj. Prošlo je i godinu dana od zaključka Parlamenta BiH da se raspravlja o kriminalu u UIO, međutim, to se nikada nije desilo.

“Moje lično opredjeljenje je da se raspravlja o tome i insistirat ću da se raspravlja. Da li će se raspravljati o tome zavisi od većine”, tvrdi Halid Genjac.

Isto obećanje dao je i predsjedavajući Predstavničkog doma, Šefik Džaferović, u izjavi za N1 od 12. marta ove godine. Samo na tome je i ostalo.