Advokatica direktora OSA-e: Sve ste čuli, procijenite sami

Vijesti 10. nov 202012:40 > 12:51
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište u predmetu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića i drugih, na kome su se Tužilaštvo BiH i odbrana izjasnili o zahtjevu da Mehmedagiću bude zabranjeno obavljanje dužnosti direktora OSA-e do okončanja krivičnog postupka. Nakon održanog ročišta, javnosti se obratila advokatica optuženog, Senka Nožica.

Na pitanje reporterke N1 da prokomentariše “neuobičajenu situaciju” da su odbrani uručeni dokazi minutu prije ročišta, Nožica je poručila kako ne želi govoriti o predmetu.

“O predemetu neće govoriti, pogotovo ne o onome što se danas desilo u sudnici. Sve ste čuli, izjasnili smo se o svim pitanjima. Nećemo komentarisati niti vršiti uticaj na Sud na bilo koji način svojim komentarom. Želimo se ponašati u duhu zakona i da relaksiramo Sud da donese odluku u skladu sa zakonom. Dok ne bude pravomoćna odluka, bilo koja – ili ova po mjeri ili po presudi, mi nećemo davati izjave o ovom što se dešava u sudnici”, jasna je bila advokatica.

Dodala je kako se odbrana protivila mjerama Tužilaštva BiH sa “argumentima koji su savim jasni”. Prisutnim medijima je poručila da sami procjene da li se protiv Osmana Mehmedagića vodi politički postupak.

“Što se tiče suđenja, da li je političko ili nije, vi ste čuli šta je rekao tužilac. I on je sam u nekoliko navrata spominjao politiku. Prema tome, procijenite sami”.

Nožica je otkrila kako odluku Suda BiH očekuje “vrlo brzo”.

“Ne postoji rok, ali sam uvjerena da ćemo najkasnije do ponedjeljak dobiti tu odluku”, kazala je advokatica Senka Nožica.

Podsjećamo, Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Mehmedagića i rukovodioca u OSA-i Muhameda Pekića, koju je Tužilaštvo BiH podiglo 22. oktobra. Tereti ih a zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Oni su optuženi da su tokom augusta zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OSA-e radi privatnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad