Dr. Jezerčić za N1 o ličnoj i profesionalnoj borbi sa koronom

Vijesti 10. nov 202012:51 > 12:58
N1

Za N1 je govorio dr. Stipan Jezerčić, v.d. direktora Opće bolnice Jajce koji je jučer završio sa samoizolacijom i vratio se na posao.

Kazao je da deset dana nije uspio skinuti temperaturu ispod 38 stepeni.

“Jučer sam izašao iz izolacije, danas sam prvi dan na poslu. Jedna nezgodna situacija, deset dana nisam uspio spustiti temperaturu ispod 38 stupnjeva. Koliko to iscrpi čovjeka i osjeća slabost i iznemoglost, doslovno svaki odlazak u WC predstavlja problem kao da ste radili čitav dan. Srećom, imao sam blažu kliničku sliku i trajalo je desetak dana. Čim je prestala temperatura, stvari su se počele vraćati u normalu i od tada je bolje”.

Dr. Jezerčić je kazao da je trenutni “hendikep” nedostatak anesteziologa.

“Posao anesteziologa je vezan za operacijske sale, proteklih 15 dana su se morali snalaziti bez mene. Da je bilo potrebe da nekog stavimo na respirator, morali bismo slati u Travnik ili Novu Bilu. Hendikep je uglavnom anesteziolozi koji rade sa respiratorima i subspecijalisti intenzivne medicine”.

Nije tačno da bolnica u Jajcu ima samo jedan respirator, kazao je.

“Pojavila se i dezinformacija da imamo samo jedan respirator. Mi smo prije pandemije imali jedan respirator za pacijente nakon teških zahvata, a u tijeku pandemije sa kantonalnim ministarstvom i UNDP-jem dobili smo jedan respirator, od lokalne firme još dva neinvazivna i imamo tri transportna. Respiratora imamo dovoljno, a što se tiče kadra dobro bi bilo da imamo nekog još anesteziologa barem”.

“Anesteziologija je grana koja je vrlo rijetka, nema dovoljno ljudi, općenito u državi nemamo dovoljan broj specijalista. Anestezija kao grana tu najviše zastupljena, najviše nedostaje”, dodao je Jezerčić za N1.

Poručuje da trenutno ne postoji terapija liječenja korone, osim suportivne terapije.

“Opće poznato je da se virusi ne liječe antibioticima. Od antibiotika Remdesivir i druge nemamo i sve se svodi na suportivnu terapiju. Potporu infuzijama, potporu kisikom. Nema nikakvog protokola specifičnog liječenja sa specifičnim lijekom za koronu”.

“Uvijek kasnimo, ali i to ima neku prednost jer dok do nas dođu cjepiva biće dovoljno testirana”, istakao je kada je riječ o vakcini protiv korone.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad