Čerkez pojasnio ulazi li BiH u novi lockdown

Vijesti 10. nov 202014:18 > 14:21
N1

Nećemo uvesti sami "lockdown" i zamolio bih da priču o tome malo ostavimo po strani. Govorimo o lockdownu, ali kao zdravstvo nećemo ući u tu mjeru nikada dok se ne dogovorimo sa svima, poručio je danas Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

VEZANE VIJESTI

On je dodao da je zabrana kretanja od 23 do 5 sati uvedena u Federaciji Bosne i Hercegovine, a potom je pojasnio šta to znači za pojedine kategorije stanovništva.

Da bi onemogućili derneke, disko klubove, pjevače i pjevačice mi smo donijeli mjeru zabrane kretanja i ograničavanja od 23 do 5 ujutro. Nije policijski sat. To nije policijski, nego ograničavanje kretanja. To znači da svi koji u tom periodu imaju poslove će raditi i moći će se kretati, ali oni kojima se završava posao će morati biti u kućama”, potcrtao je Čerkez.

U odnosu na prethodnu sedmicu, kako je pojasnio Čerkez, porast dnevnih slučajeva je za devet posto.

”Broj pacijenata na respiratoru je 48 posto. Broj smrtnih slučajeva je u porastu za 33 posto u odnosu na prošlu sedmicu”, poručio je on.

Od početka pandemije u Bosni i Hercegovini je potvrđeno preko 65.000 slučajeva zaraze korona virusom. Preminulo je 1.629 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad