Evropska unija o sankcijama Miloradu Dodiku

Vijesti 10. nov 202017:44 > 17:48
AFP

Evropska unija od 2011. godine održava okvir za sankcije koji omogućava uvođenje restriktivnih mjera protiv osoba koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju po sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini ili ugrožavaju Opći okvirni sporazum za mir iz Daytona i njegove Anekse, a koji se obnavlja svake godine, te do sada nije korišten, poručili su danas za N1 iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

VEZANE VIJESTI

Kako su kazali za N1, Evropska unija i dalje apeluje na sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike podjela i fokusiraju na bitne reforme koje proizlaze iz Mišljenja Evropske komisije, a u skladu sa svojim opredjeljenjem perspektivi pristupanja EU.

‘Podsjećamo da je poduzimanje konkretnih koraka na unapređenju okruženja pogodnog za pomirenje s ciljem prevazilaženja naslijeđa rata jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije“, potvrđeno je za N1 iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Podsjćamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko prošle sedmice je izjavio da bi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik do majskog zasjedanja Savjeta bezbijednosti UN trebalo da bude suočen sa zabranom putovanja u sve zemlje Evropske unije, kao i sve zemlje UN-a, ako u međuvremenu ne preimenuje naziv Studentskog doma na Palama, koji nosi ime haškog osuđenika Radovana Karadžića.

Navodeći da je već u Savjetu bezbijednosti UN-a izvještavao o veličanju ratnih zločinaca, Inzko je kazao da je 11. jula ove godine u Srebrenici, u kojoj je ubijeno osam hiljada Bošnjaka, pozvao Dodika da ukloni ploču sa posvetom Karadžiću ili preimenuje naziv studentskog doma, u kome žive i odrastaju buduće generacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad