Čerkez: Sram vas i stid bilo!

Vijesti 11. nov 202013:09 > 13:11
N1

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Goran Čerkez jučer je na pres-konferenciji emotvino govorio o situaciji u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi posljednjih sedmica kada su brojke o preminulima i zaraženima koronavirusom naglo proasle.

Sinoć se ponovo obratio na Facebooku nakon što je vidio videe i fotografije sa predizbornih skupova širom naše zemlje na kojima se ne poštuju mjere i naredbe.

“Dok Sarajevo spava i poštuje mjere koje stupaju na snagu sutra, u drugim kantonima imamo masovno kršenje mjera. Svi oni pojedinci, kandidati bez obzira iz koje stranke dolazili, kojima je važniji njihov lični interes, karijera od života ljudi ne zaslužuju da dobiju povjerenje građana. Svi oni koji sklapaju oči i ne reagiraju nisu ništa različiti od ovih. Sram vas i stid bilo, sram vas bilo zbog svih onih kojima ćete ugroziti zdravlje ili život. Sram vas bilo zbog svih onih medicinskih radnika koji neprekidno rade 8 mjeseci. Bolje bi i časnije bilo da ste kupili testove, zaštitnu opremu, respiratore, umjesto ovih parada kiča”, napisao je Čerkez.

Screenshot

Dr. Čerkez jučer je pojasnio mjere uvedene Novom naredbom kao što su ograničavanja kretanja od 23 do 5 sati, kao i da se ograničava broj prisutnih građana na skupovima, 30 u zatvorenom i 30 na otvorenom, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera:

“To nije ‘policijski sat’ već ograničavanje kretanja. Svi građani koji rade imat će mogućnost kretanja, svi ostali će morati biti u kućama, jer moramo onemogućiti noćne zabave i rad diskoklubova”, pojasnio je dr. Čerkez.

Također je kazao kako je kriznim štabovima kantonalnih/županijskih ministarstava zdravstva naloženo da u sedmici od 16.11. – 22.11. tekuće godine, organiziraju isključivo online model odvijanja nastave radi održavanja Lokalnih izbora u BiH 2020., te osiguraju dezinfekciju prostora, prozračivanje i druge higijensko – epidemiološke mjere potrebne za suzbijanje širenja COVID – 19.

Naglasio je kako u ovom momentu svi građani moraju pomoći zdravstvenom sektoru, kojem je izrazio veliku zahvalnost za požrtvovanost. Poručio je roditeljima i djeci, kao i građanima treće životne dobi da ne izlaze ukoliko nemaju potrebe te da se discipliniraju u narednim danima potcrtavši kako je “situacija vrlo ozbiljna”.

Kazao je kako su rijetke zemlje u svijetu gdje je sve ‘spalo’ na zdravstveni sektor:

“Osam mjeseci je prošlo i trebamo se pitati da li je neko osigurao uvjete funkcioniranja cijelog sistema. Pored virusa, tu je i neodgovornost faktora koji trebaju biti stalno na usluzi. Ne može zdravstvo i dio stanovništva koji poštuje mjere zaustaviti širenje virusa”, zaključio je Čerkez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad