Broj umrlih u BiH sve veći, a stranke organizuju predizborne skupove

Vijesti 11. nov 202017:11 > 19:44
N1

Dok su bolnice odavno prekoračile ljudske i svake druge kapacitete, a brojke umrlih i zaraženih sve veći, političke stranke ne pokazuju empatiju. Pojedine stranke organizirale su neodgovorne skupove sa velikim brojem ljudi, bez poštovanja epidemioloških mjera.

Banovići selo, s ponosom su na Facebook stranici Pokreta demokratske akcije, Mirsada Kukića, podijelili video. Slavlje, stotine građana, vatromet. U danu kada je od posljedica COVID-a 19 preminulo 46 Bosanaca i Hercegovaca.

No, PDA nije jedina stranka koja organizuje masovne predizborne skupove na području Tuzlanskog kantona. Šta u svemu radi policija? Kažnjavaju li se neodgovorni organizatori ili građani koji posjećuju ovakve događaje – iz MUP-a za N1 navode tek: evidentiramo nepravilnosti i obavještavamo inspekciju. Ništa drugačije ni u Zeničko-dobojskom kantonu.

Stotine građana na predizbornom skupu podrške aktuelnom gradonačelniku Fuadu Kasumoviću. Mjesec dana unazad ovo je bila Kasumovićeva poruka građanima i strankama:

Ja kao nezavisni kandidat za gradonačelnika donio sam odluku da neću održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji i pozivam i ostale političke subjekte i partije da postupe na isti način, kako bismo zajedno pokušali spriječiti širenje zaraze korona virusom te tako pomogli našem zdravstvenom sistemu, jer život i zdravlje naših građana bi nam svima trebao biti cilj“, bila je to izjava Fuada Kasumovića 19. oktobra 2020.

U Zeničko-dobojskom kantonu, skupovi i Stranke demokratske akcije. No, policija nije odgovorila da li su izašli na teren, da li su shodno ovlastima prekinuli skupove, organizatorima i prisutnima napisali novčane kazne. Upravo zbog ovakvih događaja, te okupljanja u kafićima – građanima Federacije od večeras ograničeno kretanje.

Ovdje su zakazala prvenstveno ministarstva unutrašnjih poslova kantona i kantonalne vlade. Mi smo svjedoci da svakodnevno imamo koncerte i to čak pjevača koji dolaze iz susjednih zemalja, gdje ne mogu pjevati ali ovdje dolaze, po više hiljada ljudi se sakuplja na takvim skupovima to niko ne ograničava niko ne prekida“, kazao je Goran Čerkez, Krizni štab FBiH.

Čerkez se oglasio i na Facebook stranici s porukom: “Sram vas bilo zbog svih onih kojima ćete ugroziti zdravlje ili život. Sram vas bilo zbog svih onih medicinskih radnika koji neprekidno rade osam mjeseci. Bolje bi i časnije bilo da ste kupili testove, zaštitnu opremu, respiratore, umjesto ovih parada kiča“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad