Vapaj premijera Nenadića: Molim vas, bez toga ne mogu voditi Vladu

Vijesti 11. nov 202017:22 > 18:02
N1

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, poručio je danas za N1 da sa funkcije koju obnaša ''neće otići dok ga ne smijene''. Poručio je da će kršiti moratorij u zapošljavanju i zatražio pomoć u relaksaciji moratorija.

”Mora mi se pomoći u relaksaciji moratorija. Ne mogu bez tog pitanja voditi Vladu. Insistirao sam da se naprave brze, kratke izmjene Covid zakona. Blokirano je deset miliona maraka koji su prijeko potrebni privredi”, istakao je Nenadić u razgovoru za N1.

Potom je govorio o brojnim problemima s kojim se susreće u svakodnevnom radu.

”Mogu reći da ja lično u svom radu svakodnevno osjećam te neke ratove koji dolaze iz iz sjena: borba pred izbore, aktivnosti skupštinske i ostale. Ono što doživljavam u svom poslu je 24 sata borbe da rješavam konkretne probleme. Pozivam skupštinu da zaboravimo na izbore jer sve drugo je manje važno od borbe protiv korone”, ispričao je Nenadić za N1 danas.

Potom je govorio o važnosti rada ministarstva zdravstva u uvjetima borbe protiv korona virusa.

Ja molim da se bez obzira na sve što se dešavalo, da se uđe u hitno imenovanje ministra zdravstva Kantona Sarajevo. To je najveći hendikep koji sam doživio u rukovođenju Vladom. Tražio sam da, ponudio sam i neka rješenja, 3-4 modaliteta koji se mogu na vrlo jednostavan, brz način. Ja se bavim Vladom. Zna se ko saziva Skupštinu. Ja sam danas čuo da je Skupština sazvana za utorak 17. novembar. Ja sam dao par prijedloga koji su po meni enormno važnu”, naglasio je Nenadić.

Dodao je da poziciju neće napustiti ”dok ga se ne smijeni”.

‘Neću nikad otići dok me se ne smijeni i dok se ne provede procedura, neću otći i radiću dok god mogu, dok imam energiju i preuzeću odgovornost za kršenje moratorija u zdravstvu. Rekao sam, moraću preuzeti odgovornosti i prekršiti ga u jednom dijelu. Ja sam jasno rekao: kršit ću moratorij zbog zapošljavanja u zdravstvu i zapošljavanje ne zdravstvenih radnika u zdravstvu. Jučer smo odobrili zapošljavanje šest vozača hitne pomoći’‘, istakao je on.

Nenadić je komentarisao i ostale aktuelnosti, a uskoro donosimo video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad