Kako je Jimmy Budeš povezao SDA, HDZ, SDP i HDZ 1990

Vijesti 11. nov 202017:25 > 19:48
N1

Usred korone i lockdowna iz Austrije se vratio u Bosnu i Hercegovinu sa namjerom da ostane. U epidemiološkoj i ekonomskoj krizi u Jajcu otvara mini biznis. Političku situaciju koristi kao marketing, a sve spaja u konceptualnu umjetnost. U narednoj priči upoznajte umjetnika iz Jajca Josipa Jimmyja Budeša, koji je u rodnoj kući pjesnika Nikole Šopa otvorio Svemirko PUB i povezao i SDA i HDZ, i SDP i HDZ 1990, te ostale stranke.

U Svemirko pub smo svratili taman da čujemo šta imaju da kažu Edin Hozan, Anto Brtan, Ismar Halilović, Ljubo Marušić. Gostima objekta politička debata, umjesto muzike nije smetala, ali nisu baš pažljivo ni slušali:

Nisam slušao, slabo… Zabavio sam se oko telefona, baš me ne zanima to posebno, ali ne dešava se ništa novo, sve već viđeno“.

Imamo mi neke svoje priče o normalnim problemima, ljudskim, tako da je to…“.

Sve se dešava u jeku kampanje za lokalne izbore. Vlasnik ovoga puba odlučio je da slogane svih stranaka iskombinuje i iskoristi za reklamu za specijalitet kuće!

Burger s karakterom, ili jedinstveno još bolji burger, ili iz temelja bolji burger, napredan burger, ili kakav god – vrijeme je za burger. Neobična reklama za Svemirko pub i to u rodnoj kući pjesnika Nikole Šopa.

Kako je kuća dana na korištenje HKD Napredak, a dijelom i privatno vlasništvo, konceptualni umjetnik i muzičar Jimmy Budeš, odlučio je da je oživi. Nakon što se u aprilu vratio iz Beča, osmislio je kako spojiti ljubav prema muzici i izboriti se za egzistenciju u gradu u kojem želi da ostane.

Mislim da su izborii neki normalni društveni proces, tako da ga svi trebamo doživjeti na neki najprirodniji mogući način, zašto ne i marketing“, rekao je umjetnik iz Jajca. Josip Jimmy Budeša.

N1: Ti si se vratio iz Beča usred pandemije?

Meni iskreno prvenstveno nikada nije bila želja da ostanem u Beču, ja sam tamo otišao da se školujem. Završetkom školovanja vratio sam se tamo gdje mi je mjesto“, kaže nam.

Nikola Šop ne smije ostati samo lik sa novčanice od 100 KM, upozoravala je i ranije književna javnost. Jajce je poznato po Šopu, a on zaslužuje još više, slaže se mladi muzičar. Objašnjava i simboliku samog Svemirka.

Zanimljivo je doći u lokal u kojem je rođen veliki pjesnik. Sam naziv objekta Svemirko je zato što je taj pjesnik u kasnoj fazi svog rada, stvaralaštva, bio posvećen metafizici, svemirskoj poeziji, svemiru. Tako da smo to povezali, tako da naziv bude i razigran, ali i tematski vezan za Nikolu Šopa“, priča Budeša.

A umjesto političke sa početka priče, uskoro bi se ovdje mogla čuti, ili pak voditi pjesnička debata. Jer, zašto ne prilagoditi umjetnost vremenu, te je spasiti od zaborava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad