N1 u selu iz kojeg potječe Elvir Klempić, Bosanac u Bidenovom pobjedničkom timu

Vijesti 11. nov 202018:01 > 19:42
N1

Elvir Klempić izazvao je pažnju bosanskohercegovačke javnosti nakon što je bio član Izbornog štaba Joea Bidena. Međutim, njegov uspjeh još je veći nakon što pogledate njegovu životnu priču: od Gornje Bukovice, Potočara i genocida, izbjeglištva u Podgorju, do pomagača američkog predsjednika.

Gornja Bukovica, danas selo u Opštini Milići. U selu živi tek jedan stalni stanovnik i nekoliko povremenih. Ovdje su i korijeni Elvira Klempića, Bosanca koji je bio u Izbornom štabu novog američkog predsjednika Joea Bidena na posljednjim izborima. Njegove komšije prisjećaju se Elvira i njegove porodice, ponosni na njegov uspjeh.

Mišljenje iz moga srca i moje duše, lično ja sam ponosna. Kada su im trebale igračke nisu ih imali. Nismo im imali gdje ni kupiti. Nismo imali ni para. Ali su se igrali kamenčićima i štapovima. Bilo je to teško djetinjstvo“, kaže nam Samija Mehmedović.

Na ovom mjestu je bila kuća Elvira Klempića i njegove porodice. Klempić je ovdje proveo prve četiri godine svog života. Međutim, ta kuća je porušena u ratu i danas su od nje ostali samo temelji.

Spomen-ploča sa imenima ubijenih u genocidu napravljena je na zemlji pradjeda Elvira Klempića. Na ploči imena više od 20 članova je porodice Klempić.

Elvirov djed. Klempić (Sinana) Mulo. On ima na snimku. Kada Ramo doziva svoga sina Nermina. Na tom snimku ima fino kako je naš Mulo sjedio zarobljen. Eto to je njegov djed“, priča nam Mehmedović. N1: Svi ste ga prepoznali iz sela? “Svi. Ja lično i svi koji su ga poznavali”.

Elvirov djed nije preživio pakao srebreničkog genocida, ali njegova majka, sestra, otac i on jesu. Otac se spasio preko šume, a njih troje u kamionu 1995. izbjegli su u mjestu Podgorje kod Banovića. 

Avdo Žugić prisjeća se Elvira dok je bio dječak. Posljednji put razgovarao je sa Elvirom prije godinu dana i kaže da ga danas ne iznenađuje njegov uspjeh.

Tu je stanovalo tri ili četiri porodice. Mislim da ih je bilo 12 u kući u ovako malom prostoru. To je totalno bio neuslovan prostor za život. Ali šta će, bili su primorani. Elvira se sjećam imao je 5-6 godina čini mi se. I ovdje su živjeli do 2001. godine. Poslije su otišli za Ameriku. Tačnije Iowu“, kaže nam Avdo Žugić.

I drugi članovi porodice prisjećaju se Elvira i njegovih. Vremena kada su u Podgorju živjeli doslovno u jednoj sobi. Zbog toga svaku Elvirovu pobjedu dočeka sa suzama, ali radosnicama.

I dalje smo u kontaktu. Prošle godine Elvir je bio kod mene. Sa mojim kćerkama je obilazio Tuzlu. On je moj rođak, ja njega volim. Izgubila sam brata, oca i majku. Elvirovog babu Murata smatram bratom. Ja se izvinjavam… Meni je teško. Blisko smo i ja sam jako sretna zbog njega“, ispričala nam je Munira Klempić Ibrahimović, rodica Elvira Klempića.

Skromnost, odgovornost, principijelnost i smirenost njegove su najveće vrline kažu oni koji ga poznaju, te se nadaju da će njegov uticaj u američkom vrhu donijeti mnogo dobra za budućnost države u kojoj je ponikao. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad