Drljević za N1 pojasnio porast broja smrtnih slučajeva od korone u BiH

Vijesti 12. nov 202016:25 > 16:38
N1

Infektolog prim. dr. Ednan Drljević iz Opće bolnice danas je za N1 govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u BiH i stanju u zdravstvenom sektoru.

Otkud ovolika smrtnost?

Jedan od razloga je taj, kao što kaže indijska studija, što su pacijenti koji obolijevaju od korone zapušteni od drugih bolesti. Mi smo u vezi sa svim centrima u Evropi i SAD i svijetu, tretman je isti. Mislim da je razlog za smrtnost zato što imaju pridruženih bolesti koje nisu na vrijeme tretirane. Povezano je sa covidom, ali je smrtnost najviše zbog tih ranijih bolesti“, kazao je Drljević i dodao:

“Kao što ne smiju biti diskriminisani pacijenti koji imaju Covid, tako isto i non-Cvid pacijenti ne smiju biti diskriminisani”.

Trebamo li više testirati?

Postoje razne teorije, ali da bi trebalo što više testirati to je činjenica. Vidimo po drugim zemljama, Slovačka i Japan prije su zemlje koje su najviše testirale i najbolje su kontrolisale situaciju“.

Da li je PCR testiranje pouzdano?

PCR testiranje je najpouzdanije bez obzira na slabosti koje ima. Antigensko je dobro kada se treba brzo odlučiti kod pacijenata koji imaju druge neke bolesti. Većina tih testiranja su ona gdje se traže antitijela. Antigenski test pokazuje da li je pacijent zaražen, a serološki pokazuju da li je prebolio i da li ima trenutno anti-tijela“, kaže Drljević.

“Sada se smatra da pacijent nije jako zarazan nakon deset dana i može slobodno napustiti karantin i prema njemu se preduzimaju mjere kao i prema drugim. Ne možemo stići da testiramo ove koji su bolesni”, dodao je.

Na pitanje da li će bh. zdravstveni sistem “preživjeti”, kazao je da vjeruje u to.

U Italiji i nekim zemljama se desio slom sistema, mi smo do sada uspjeli da izdržimo sve teškoće koje stvara epidemija koronavirusa. Ovaj porast zadnjih dana opterećuje sistem i ukoliko se ne poduzmu neke mjere moglo bi doći do kolapsa. Ja mislim da će naš sistem koliko god krhak ipak izdržati“.

O novim mjerama koje su propisane iz Kriznog štaba FBiH, kazao je:

“Ove mjere će imati znatan efekat, jer znamo da su velika okupljanja i rad u firmama glavni izbori zaraze u ovoj fazi. Nema smisla uvoditi mjere ako se neće kontrolisati. Ići u dva pravca; balansirati mjere i psihološki i ekonomski ali i da ove mjere budu strogo kontrolisane”.

Nema dokaza da je virus mutirao, kazao je.

Možda to izgleda na osnovu nekih faktora, ali nemamo nikakve dokaze da je virus mutirao. Mi imamo 104 pacijenta pozitivna na koronavirus i uglavnom se radi o srednje teškim i teškim slučajevima koronavirusa“.

Savjetovao bih svima da se što prije stavimo na listu narudžbina vakcina, jer svake godine zakasnimo za narudžbe vakcine za gripu. Još ih nismo dobili, a imamo porast oboljelih od Covid infekcije. Teško je proizvesti sedam milijardi vakcina, jer se morate na vrijeme pribilježit da dobijete ih na vrijeme”, poručio je dr. Drljević za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad