Šta za SDS i PDP znači prestrojavanje DNS-a

Vijesti 12. nov 202017:23 > 19:25
N1

U finišu kampanje kada SNSD najavljuje osvojanje 85 posto gradova i općina, iznenađenje im ponovno prave oni, koje nazivaju mangupima. Je li prestrojavanje DNS-a u opozicione redove iskreno, te može li to PDP-u i SDS-u donijeti uspjeh, analizirali smo u prilogu.

Dok se u samom DNS nisu dogovorili sami sa sobom, opozicija neodlučna da li da pruži ruku saradnje dojučerašnjem Dodikovom partneru. Kandidatkinja SDS-a za gradonačelnicu Prijedora Maja Dragojević Stojić, “novopečenom opozicionaru”, kako ga oslovljava, Nenadu Nešiću poručuje da se neće povući u korist DNS-ovog Dragutina Rodića.

Od pružene ruke Nenada Nešića možemo samo uprljati svoju. Ne samo ruku, već i obraz. Mjesec dana igranja opozicije ne može vas iskupiti za sve ono loše što ste uradili ovoj zemlji i narodu u njoj“, izjavila je Maja Dragojević Stojić, kandidat SDS za gradoonačelnika Prijedora. 

Nadam se da je časnim ljudima u opoziciji jasno šta je ovdje cilj. Ogaditi politiku, obesmisliti opoziciju i odvući što više glasova naroda koji iskreno želi promjene.

Za dobre poznavaoce političkih prilika nema dileme da je SNSD favorit izbora. O osvajanju 85 posto lokalnih zajednica ipak ne bi licitirali. Analitičari složni ipak da bi za opozicju SDS/PDP uspjeh bio da zadrži postojeće stanje. Ključna će biti izlaznost, a upitno je i šta će glasači DNS odlučiti, posebno u Banjaluci, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

Njima (SDS/PDP) bi pretpostavljam bilo važno da zadrže što više postojećih pozicija u lokalnim zajednicma, kako bi mogli da naprave neku strategiju za 2022. Nisam siguran da će svi glasači DNS poslušati apel svog lidera“, rekao je Žarko Marković, zamjenik glavnog urednika Glasa Srpske.

Što se tiče Nešića, to je estradni nastup koji će teško donijeti neke poene, jer ljudi koji glasaju za DNS glasaju, jer je ona dobra sa vlastima i vrlo vjerovatno će biti u koalicionom sporazumu sa vlastima“, istakao je Daniel Simić, urednik Фронтал.рс.

Za razliku od 2016. godine kada su lokalne izbore obilježile krupne političke teme, ali i referendum o Danu RS, ove:

Dominirao je asfalt, kanalizacija i vrtići i slično, što nije loše kada su u pitanju lokalni izbori. Ali ono što je moj generalni utisak da ova kampanja nije nikome promijenila mišljenje, potrošeno je uzalud ovih mjesec dana. Glasači koji su odlučili da izađu na izbore sa mišljenjem 15. oktobra, do 15. novembra ga nisu promijenili“, mišljenja je Marković.

Rad na terenu je ograničen. Danas nemamo šatri, janjića, prasića, hladne prasetine i tople pive, nego se moramo pozabaviti nekim drugim temama i meni se to izuzetno dopada, jer će građani moći da čuju kakave bajke obećavaju političari u naredne četiri godine“, istakao je Simić.

Kampanju su obilježili i mnogi stranački spotovi, ali i zbog korona krize, ekspeditivan prelazak sa terena na internet kampanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad