BiH: Sveopšti haos u kriznoj situaciji COVIDA

Vijesti 13. nov 202011:04 > 11:07
Srecko Niketic/PIXSELL

"Mjere koje ćemo donijeti će biti u skladu sa Zakonom, ali one će biti ekstremne. To podrazumijeva, ako na primjer jedan restoran ili tržni centar ne primjeni zaštitne mjere od korona virusa biće zatvoren na najmanje tri mjeseca. Nemamo izbora, prolazimo najtežu situaciju u posljednjih 20 godina. Ovo stanje može se usporediti jedino s ratom. Od početka pandemije imamo više od 700 preminulih. To je ratno vrijeme“, bio je jasan Avdullah Hoti, premijer Kosova.

Ekstremne mjere na Kosovu stupaju na snagu od danas zbog rasta broja zaraženih u još šest opština. Tamošnje brojke su 733 novozaraženih, četiri preminula i 9000 aktivnih COVID slučajeva.

Istovremeno, prema posljednjim padacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, BiH doseže treće mjesto po broju mrtvih od COVID 19.

Trideset posto svih preminulih od pandemije je u 27 država Evropske Unije i šest država Zapadnog Balkana. Samo u Bosni i Hercegovini, u dvije sedmice, mjereno na 100.000 stanovnika.

Nažalost.

Znamo da smo bez lidera koji će saopštiti nešto slično kao Hoti. Obavezujuće, ekstremno, drastično kažnjivo.

Screenshot

U BiH svakodnevno broj novooboljelih je između 1500 i 2000, preminulih dan za danom preko 70. Krizni štab Ministarstva zdravstva FBIH donio je nove, pooštrene mjere – policijski čas od 23 časova uveče do 5 ujutro. I to jedva. Narod većinom nezadovoljan, ljut.

Takozvani naši lideri svih nivoa zaokupljeni lokalnim izborima, kampanjom, međusobnim uvredama na relaciji vlast – opozicija. Motiv – rat, patriotizam, nacionalizam. Masovno okupljeni na predizbornim skupovima. Divljanje brojeva novooboljelih i mrtvih od COVIDA ih ne zanimaju. Jedino, možda, davno umrli, potencijalni “glasači” kako gdje i kako za koga.

VEZANE VIJESTI

Vrisak s Faceboka pomoćnika ministra zdravstva FBiH, Gorana Čerkeza: “Sram vas i stid bilo, sram vas bilo zbog svih onih kojima ćete ugroziti zdravlje ili život. Sram vas bilo zbog svih onih medicinskih radnika koji neprekidno rade osam mjeseci. Bolje bi i časnije bilo da ste kupili testove, zaštitnu opremu, respiratore, umjesto ovih parada kiča”, nisu čuli ili nisu htjeli čuti.

I svi znali potrošiti ukupno oko šest miliona za kampanju.

A mnogima je, istovremeno, ovih dana smiješna fotografija koja je iz BiH obišla svijet. Iz Trebinja. Medicinska sestra uključuje infuziju pacijentu oboljelom od korone, u dvorištu Doma zdravlja. Šta je tu smiješno? Sestre nemaju šta da kriju, poručila je dr. Branka Drašković, direktorka Doma zdravlja iz Trebinja. “One imaju jedan zadatak: da pomognu svakom pacijentu, a hoće li to biti u kućnoj posjeti u koje idu svako jutro, ambulanti, ili na klupi ako je ambulanta puna nije ni važno. Sve dok nikog ne vrate kući. Sve dok se lavovski bore. Sve dok stoje na nogama”, bila je jednostavna dr. Drašković.

Screenshot

Trebinje, Jajce, Nova Bila, Goražde samo su neki gradovi koje više ne mogu da prime oboljele, nemaju opreme, kadra, respiratora. Sarajevo, najveće žarište, zdravstvo pred kolapsom. Pacijenti u redovima pred Domovima zdravlja. Čekaju testiranja i preglede. U bolničkim ustanovama Covid odjeljenja i klinike krcate pacijentima u teškom stanju. Zdravstveni kadar pada sa nogu već osmi mjesec.

Upravo, osam mjeseci je od početka pandemije. U ovoj državi, baš po Dejtonu, bez jedinstva u borbi protiv zajedničkog neprijatelja – smrtnog virusa, koji ne poznaje entitetske granice i nacionalnost.

Tek sada, nakon osam mjeseci pandemije, ideja. Organizovati zajednički sastanak entitetskih premijera i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Sva trojica preboljela korona virus. Očekuju se zajedničke mjere. Bar to logika nalaže. U cijeloj BiH. Treba sakupljati krhotine od raspada sistema. I spašavati živote. To je prioritet!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad