Kanton Sarajevo uskoro dobija Covid stacionar sa 100 mjesta

Vijesti 13. nov 202012:07 > 12:19
Vlada KS

Krizni štab Kantona Sarajevo pri kraju je s opremanjem novog stacionara u kojem će se liječiti Covid pacijenti. Prema riječima člana Kemala Beganovića, stacionar može primiti 100 pacijenata, a osigurano je i zdravstveno osoblje koje će liječiti pacijente.

“Vlada KS donijela je ranije odluku o mobilizaciji zdravstvenih kadrova i sada je Krizni štab samo oprecionalizirao na način da je napravljen raspored i ti ljudi će primarno biti angažovani u novom stacionaru za opservaciju koji je u pripremi. Smješten je u gradu na dobroj lokaciji, blizu obje bolnice i on će narednih dana biti potpuno osposobljen. Napravljen je raspored rada u tom centru. On će biti prelazna varijanta između bolnice i kućnog liječenja”, rekao je Beganović.

U posljednja 24 sata u KS su analizirana 1.102 uzorka, prikupljena u periodu od 9. do 12. novembra ove godine, a korona virus potvrđen je kod 428 pacijenata. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 274 zaraženih osoba, odnosno 64 posto, i u samoizolaciji od ranije. Preminulo je šest osoba.

Hospitalizirano je 238 pacijenata od čega je 148 na Podhrastovima, a 90 u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. 

“U protekla 24 sata 397 osoba se oporavilo, blizu smo brojke da broj novozaraženih i oporavljenih isti”, rekao je Beganović.

Načelnik Sektora uniformisane policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Džafer Hrvat kazao je kako su policijski službenici kažnjavali građane koji nisu poštivali mjere Kriznog štaba. Od 17. oktobra do danas izdato je 1.247 prekršajnih naloga i dvije prekršajne prijave. Podsjetio je da je tza taj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 do 1.500 KM.

Kada je riječ o mjeri Kriznog štaba FBiH kojom se ograničava kretanje građanima od 23 do 5 ujutro, u proteklih 48 sati izdato je 13 prekršajnih naloga osobama koje se nisu pridržavale ove naredbe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad