CIK zabrinut zbog trgovine biračkim odborima

Vijesti 13. nov 202013:25 > 13:46
YouTube screenshot

Biračka mjesta širom Bosne i Hercegovine će 15. novembra biti otvorena od 7 do 19 sati. Na biračkim mjestima će se poštovati epidemiološke mjere, birači će morati držati distancu od dva metra, a glasačka mjesta će se dezinfikovati redovno i provjetravati.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar podsjetio je kako se birači mogu ostvariti svoje glasačko pravo uz pokaz jednog od važećih bh. dokumenata – lična karta, pasoš i vozačka dozvola.

Za birače koji su se svojom ili mimo svoje volje registrovali za glasanje putem pošte, a na dan izbora se zateknu u BiH, mogu glasati na području svoje općine na nepotvrđenim glasačkim listićima. Ti listići se prebrojavati u Sarajevu kako bi se, naglasio je Bakalar, izbjegle zloupotrebe.

“Svima nam je jasno da prvi put u historiji se izbori provode u uvjetima pandemije što je ogroman izazov za sve učesnike u izbronom procesu. CIK je u junu usvojio instrukciju o postupanju na izborni dan u uvjetima pandemije. Navedenom instrukcijom se regulira postupanje biračkih odbora, kontrola reda na biračkom mjestu itd. Sredstva za dezinfekciju su osigurana u svim biračkim jedinicama, osim u Kreševu i Han Pijesku”, rekao je Bakalar.

Kada je riječ o biračima koji su pozitivni, a nemaju dokument od nadležnih ljekara ili rješenje o izolaciji, kazao je kako to “nije odgovornost CIK-a jer su apelovali mjesecima na nadležne organe”.

“Do sada je formirano 129 Covid mobilnih timova po zahtjevima građana, a 1.615 je prijavljeno birača do sinoć u svim izbornim jedinicima u BiH. Ovaj broj će se vjerovatno povećavati”, rekao je Bakalar za oboljele koji imaju dokument kojim potvrđuju da su u izolaciji, odnosno imaju nalaz ljekara a su pozitivni.

Istaknutno je kako njihov rad mogu kontrolisati domaći i međunarodni posmatrači.

Govoreći o informacijama o “trgovini u biračkim odborima”, Bakalar je kazao kako su zabrinuti zbog toga, ali da CIK jedino te informacije može dostaviti nadležnim organima na postupanje.

Na pitanje da li imaju plan ukoliko se, kao prethodnih izbora, dogodi da veliki broj članova biračkog odobra odustane, kazao je kako su ove godine napravili rezervnu listu, a prethodno izvršili izmjene pravilnika kako bi uveli ovu treću kategoriju.

Što se tiče ograničavanja kretanja na području FBiH, istakao je kako se ta mjera ne odnose na učesnike izbornog procesa.

Podsjetio je da suta nastupa izborna šutnja te da je kršenje isto kažnjivo novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 10.000 KM za stranku i od 1.000 do 5.000 za kandidata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad