Detalji posjete Ana Brnabić danas u Banjaluci

Vijesti 13. nov 202014:39 > 14:49
Srna

Premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je danas u Banjaluku kako bi otvorila Dom kulture u Novoj Topoli kod Gradiške, čiju je izgradnju sa 250.000 eura finansirala Vlada Srbije.

Otvaranju, je prisustvovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz RS, predsjednica RS Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković te ministrica rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Srna

Brnabić je izjavila da je danas u posjeti RS kako bi razgovarala o važnim zajedničkim infrastrukturnim projektima, ističući da svaki građanin RS treba da zna da ima podršku Srbije i da će Srbija i dalje ekonomski podržavati RS.

“Moramo zajedno da guramo naprijed i bićemo ovdje i dalje, kako god stanje da bude”, naglasila je Brnabić.

Ona je najavila da bi RS uskoro trebao posjetiti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Brnabić će potom prisustvovati otvaranju tronamjenskog objekta u banjalučkom naselju Petrićevac, u kojem će biti smješteni ambulanta, vrtić i mjesna zajednica, za koji je istaknuto da je izgradnja velikim dijelom finansirana sredstvima Vlade Srbije.

Slijedi sastanak Brnabić, Višković i Dodik na kojem će biti potpisana zajednička izjava o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine. Nakon sastanka, učesnici će se obratiti medijima.

VEZANE VIJESTI

Višković je ranije naglasio da je riječ o kapitalnom projektu za Republiku Srpsku, te da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za izgradnju tri objekta koja čine hidroenergetski sistem Gornja Drina.

On je istakao da su obaveze Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije ispunjene, te da će u narednih nekoliko dana Elektroprivreda Srbije uplatiti osnivački ulog od 39 miliona KM.

“Time Elektroprivreda Srbije postaje partner Elektroprivredi Republike Srpske u izgradnji ovog energetskog sistema, koji je više nego značajan i za RS i za Srbiju”, kazao je Višković.

Srbija je postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća “HES Gornja Drina” sa Republikom Srpskom, a koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procijenjene vrijednosti 850 miliona KM. 

Do sada je ovo koncesiono preduzeće bilo u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), koja će ubuduće imati 49 posto udjela, a Srbija 51 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad