UN: Osigurati da se epidemiološke mjere poštuju na svim biračkim mjestima

Vijesti 13. nov 202014:54 > 14:55
UN

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald i šef ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky upozoravaju da odgovornost i predostrožnost ostaju neophodne za suzbijanje širenja koronavirusa, pred održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, kako je saopćeno, i dalje su zabrinute velikim brojem slučajeva infekcija koronavirusom širom zemlje. Kao i u zemljama Evrope, učestalost novih slučajeva se ubrzava, kao i učestalost smrtnih slučajeva povezanih s komplikacijama koje izaziva ovaj virus.

“Dok se građani Bosne i Hercegovine pripremaju da ostvare važno pravo glasa ove nedjelje, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini urgiraju za ličnu predostrožnost glasača kako bi osigurali sigurnost svih građana, uključujući sigurnost onih koji direktno rade na izborima”, navodi se u saopćenju UN-a.

Napominju da svako može pomoći izbjegavanjem većih okupljanja/grupa, držanjem fizičkog razmaka na svojim biračkim mjestima, nošenjem maske na javnim mjestima, dezinficiranjem ruku prije ulaska i nakon izlaska sa biračkih mjesta.

“Transparentni i inkluzivni izbori su okosnica demokratskih društava i još uvijek se mogu održati na siguran način, čak i tokom ove razarajuće koronavirus krize. Urgiramo relevantne institucije i organe vlasti da osiguraju da se sve epidemiološke mjere poštuju na svim biračkim mjestima, da svi posmatrački i izborni timovi imaju ličnu zaštitnu opremu pri ruci i da se školske ustanove koje se koriste kao biračka mjesta propisno dezinficiraju prije nego se učenici vrate u škole”, poručili su.

Dodaju da doktori, medicinske sestre i tehničari, kao i drugo osoblje u javnom zdravstvu koje podržava njihov rad, vode bitku s ovom krizom duže od osam mjeseci u Bosni i Hercegovini, te da je od ključne važnosti da ne budu ostavljeni da to rade sami kada znamo da svi imamo važnu ulogu u pomaganju da se trenutna krivulja poravna.

“Iako su mnogi od nas umorni od ove dugotrajne krize, posebice kako se približavamo zimi, koronavirus nije umoran od nas i nije ništa manje zarazan”, zaključili su zvaničnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad