Dodik: Nikada nismo dobili ponudu od Sarajeva da radimo nešto zajedno

Vijesti 13. nov 202016:08 > 16:10
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine te lider SNSD-a, zahvalio se Ani Brnabić na posjeti Banjaluci, te na svemu što je Srbija uradila za Republiku Srpsku u minulom periodu. Zahvalio je Vučiću što je RS stavio među prioritete, te je istakao da će Srbija i RS u budućnosti tragati za zajedničkim projektima.

“Hvala Vučiću i Brnabić koji su saradnju sa RS stavili među prioritete. Da kažem svim Srbima da su posvećeni saradnji sa RS, da podržavaju infrastrukturne projekte i druge stvari. Dogovorili smo se da u okviru zajedničkih obilježavanja obilježavamo zajedničke datume iz prošlosti. Danas Srbija i RS obilježavaju šest takvih događaja”, rekao je Dodik.

Kazao je da je otvoren i zajednički praznik u septembru, praznik zastave i zahvalnosti.

VEZANE VIJESTI

“Projekti su važni. Ovo što smo do sada uradili je impozantno. Zapušteni su bili komunkacijski kanali sa ovim prostorom preko Drine sa Srbijom. To nije bilo slučajno. Namjerno se pokušao razjedniti jedan narod, ne gradeći mostove, željeznice i aerodrome. Mi imamo potrebu da to promijenimo”, kazao je Dodik.

“Oni s kojima dijelimo prostor misle da je samo njihov uspjeh neuspjeh Srbije i krah RS. Znamo tu priču kako je Srbija samo dobra kada je slaba. Drago mi je što smo u ovom trenutku sada i ne želimo nikome ništa nažao”, istakao je Dodik.

Rekao je kako je Srbija preuzela finansiranje izgradnje mosta za Savi koji košta preko 100 miliona eura, te da je ta zemlja imala najbolje vodstvo i upravljanje pandemijom. Rekao je Dodik kako svaki uspjeh Srbije doživljava kao ljudi u Srbiji.

“Srbija će razmotriti i riješiti zakon o priznavanju državljanstva, da dobijemo državljanstvo Srbije. To može i sada, ali su procedure preduge. Došlo je vrijeme da na tu temu razgovaramo. Ne bih izašao javno da ne vidim sklonost takvom rješenju”, kazao je Dodik.

“Tragat ćemo zajedno da radimo sa Srbijom. Nikada nismo dobili ponudu od Sarajeva da radimo nešto zajedno. Nudio sam elektranu kod Kneževa, FBiH odbila. Nije ni napravljena. Brana trebala biti u RS, a zemljište da se potapa u FBiH. Nisu htjeli. Ovo je ponuda koja se ne odbija, u ovim projektima sa Srbijom uživamo”, kazao je Dodik.

O detaljima posjete Ane Brnabić Banjaluci čitajte na OVOM linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad