"Načelnici koji izgube na izborima su sami sebe upucali u nogu"

Vijesti 13. nov 202017:12 > 19:29
N1

Još jedna predizborna kampanja protekla je očekivano, barem kada je u pitanju retorika koju su koristili političari. Lokalni izbori, globalne teme. Umjesto o autobusima i ulicama, većina je u prvi plan isticala nacionalna pitanjima. Umjesto o budućnosti, mnogi opet o prošlosti.

Koliko se odmaklo od lokalne zajednice možda najbolje govore ciljevi koje je jedna od kandidatkinja za općinsko vijeće postavila pred sebe, kao obećanje potencijalnim glasačima. Ulazak u NATO. Ulazak u EU. Da li su to ideje samih kandidata ili kopiraju ono što se odluči u centralama stranaka? Kako djeluje posmatraču sa strane?

“Onda kada nemaju dovoljno poruka na lokalnoj razini onda pričaju o tim općim temama, ali moraju znatni da te opće teme ne dolaze do njihovih glasača na lokalnoj razini. Na loklanoj razini opet birač gleda da li će mi biti bolje u mom mjestu, u mom selu nakon četiri godine vlasti koju sada biram ili ne i to je uvijek glavni kriterij. Dakle, dobar gradonačelnik, dobar načelnik koji je do sada radio posao ima vrlo velike šanse da bude ponovo izabran – to mu je najbolja kampanja. Najčešće oni koji izgube su sami sebe upucali u nogu”, pojašnjava Krešimir Macan, PR stručnjak (Hrvatska).

Prijetnje političkim protivnicima kroz nacionalističku, huškačku retoriku. Baziranje kampanja na tome kakve su kandidati uloge imali u sukobima iz ‘90. Izjave o najvišim nacionalnim interesima. O nabavci vakcina protiv COVID-19. Tek dio su onoga što je obilježilo ovu kampanju, a nema veze sa kvalitetom života običnih građana.

“Gotovo kompletna kampanja SDA vodila se na retorici koja je bila usmjerena uglavnom na prošlost, a ne na ono što su konkretni ciljevi lokalne zajednice. Imali smo mi naravno predstavljanja programa kandidata i te stranke kao i drugih kandidata no u izbornim debatama, ali i na onome što smo mogli vidjeti, i sa snimaka tih skupova, jako malo se govorilo o onome što će se raditi na lokalnom nivou nego se govorilo o odbrani o sigurnosti”, navodi Dalio Sijah, Istinomjer.

Na koncu, koliko takvi, mnogi bi rekli, za aktuelnu situaciju nerelevatni programi, pojedinih kandidata – utječu na odluku onih kojih se izbori možda i najviše tiču, a to su mladi?

“Neko sa 40, 50 godina je zaključio da meni nešto treba, a zapravo to nisu potrebe mladih ljudi, a sa druge strane mladi su, moram priznati, jednim dijelom opravdano razočarani time i možda neće izaći na izbore. Ja ih pozivam i zaista to je jedini način da napravimo promjene, dok sa druge strane jedan dio mladih je zaista u pravom smislu te riječi politički nepismen. Oni ne znaju zašto je glas važan, da li je to pravo ili građanska dužnost”, kaže Elma Slabić, ambasadorica kampanje Tvoj glas je bitan.

Sve ono što se čulo i vidjelo tokom kampanje, od neadekvatnih programa, bahatosti pojedinih kandidata, kršenja epidemioloških mjera, ugrožavanja javnog zdravlja – sve su platili građani. Obećanja i obraćanju su pri kraju. Na komunalnim službama je još da ostatke kampanje pokupe s ulica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad