Izborna šutnja pred lokalne izbore u BiH

Vijesti 14. nov 202008:17 > 08:20
Fena

U Bosni i Hercegovini danas je sa početkom u sedam sati na snagu stupila izborna šutnja koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, u 19 sati, javlja Anadolija.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na snagu stupa izborna šutnja.

U skladu s tim, u periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima i kandidatima na listama pripadnika nacionalnih manjina zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima što uključuje, ali se ne ograničava samo na: održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače, korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače i kao svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

– Sedmi poslijeratni lokalni izbori i epidemija COVID-a –

Pod sredstvima komunikacije podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju, ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona…

Naime, u Bosni i Hercegovini se u nedjelju, 15. novembra, održavaju sedmi lokalni izbori nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prvi put se izbori održavaju u uslovima epidemije COVID-19. Poštivanje propisanih epidemioloških mjera, kako je navedeno iz Centralne izborne komisije (CIk) BiH ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Biračka mjesta će biti otvorena od 7 do 19 sati.

Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš), na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu.

– Putem web stranice moguće provjeriti lokaciju biračkog mjesta –

Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti ako posjete web stranicu CIK-a BiH www.izbori.ba i otvore link “Da li ste registrirani“, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB).

Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, slanje poruke košta 0,10KM+PDV.

I treći način provjere lokacije biračkog mjesta je da birač kontaktira općinski Centar za birački spisak ili pozove info linije CIK BiH 033/251-331 ili 033/251-332.