Poredili smo: Kako smo do 11 sati glasali prije četiri godine

Vijesti 15. nov 202013:26 > 13:30
Anadolija

Odziv birača do 11.00 sati na Lokalnim izborima 2020. na razini Bosne i Hercegovine iznosi 14,88 posto - kazao je na konferenciji za medije predsjednik Centralne izborne komsije BiH Željko Bakalar.

Na razni Federaciji BiH odazvalo se 13,56 posto glasača, a u Republici Srpskoj oko 18,07 posto.

Bakalar je naglasio da podaci za Brčko Distrikt još nisu poznati, ali bit će objavljeni putem web stranice CIK-a.

– Odziv u diplomatsko-konzularnim predstavništvima o kojima u ovom momentu imamo informacije iznosi Beč – 19,10 posto, Grac -18,68 posto, Štutgart – 15,15 posto, Minhen – 24,14 posto, Beograd – 15,09 posto. Iz Osla nismo dobili još uvijek informacije, a Čikago još nije ni otvoren – kazao je Bakalar.

Napomenuo je da je prosječan odziv u BiH na Općim izborima u 11.00 sati 2018. godine iznosio 16,17 posto. 

Također, podsjetimo da je 2016. godine od 3.124.775 upisanih birača do 11 sati glasalo 506.327, odnosno 16,17 posto.

Danas je Operativni stožer akcije Lokalni izbori BiH sa sjedištem u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela do 11.00 sati zaprimio je ukupno 13 prijava o incidentima koji se mogu dovesti u vezu sa narušavanjem glasanja na biračkim mjestima i to tri u FBiH te 10 u Brčko Distriktu.

– Po informacijama kojima raspolažemo to nisu neki veći incidenti – kazao je Bakalar dodavši kako iz RS-a nisu dobijene informacije o incidentima kojima se narušava izborni proces.

U BiH ukupno je formirano 5.759 biračkih mjesta, uključujući 388 redovitih mobilnih timova.

– Najveći broj biračkih mjesta u BiH otvoren je kako je i planirano jutros u 7.00 sati, dok je manji broj biračkih mjesta kasnio u otvaranu uglavnom iz tehničkih razloga – kazao je Bakalar.

Dodao je da je u jednom biračkom mjestu u Srebrenici bilo značajnijeg kašnjenja zbog prometne nesreće koju je imala predsjednica biračkog odbora, kasnilo se u Han Pijesku i Čapljini.

– Izborno povjerenstvo naložilo je razrješenje predsjednika biračkog odbora, pozivamo gradsko povjerenstvo u Čapljini da obavijeste nadležne. U Vlasenici se kasnilo na četiri biračka mjesta, u Srebreniku se kasnilo na jednom biračkom mjestu. Također je bilo 30 minuta kašnjenja u Bihaću, kao i u Čelincu. Biračka mjesta mogu raditi duže, jer su kašnjenja bila kraća od tri sata – pojasnio je Bakalar.

On je napomenuo da su u BiH formirana i 173 mobilna tima Covid-19 koji će posjetiti, prema sinoć ažuriranim podacima, 3.555 birača na njihovim adresama.

Pojasnio je da bi taj broj birača mogao biti i veći jer su se ti birači mogli prijavljivati jutros do 9.00 sati, uz dostavljanje zahtjeva i i medicinske dokumentacije.

– Kompletnu informaciju imat ćemo kasnije – kazao je Bakalar.

Podsjetio je da je po jedno biračko mjesto formirano u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Prvi put se izbori održavaju u uslovima epidemije Covid-19. Poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa, kazao je Bakalar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad