Genjac: SDA će imati manje načelnika

Vijesti 15. nov 202021:49 > 21:51
Fena

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednik Izbornog štaba te stranke Halid Genjac kazao je večeras Feni da prvi rezultati nakon zatvaranja biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini govore o tome da će stranka imati nešto manji broj načelnika nego nakon prošlih općinskih izbora.

Kako je pojasnio, dio općina počeo je unositi preliminarne rezultate i sada se već može govoriti da je uneseno oko 30 posto glasova birača.

“Nisu sve općine počele unositi rezultate, ali ono što je sada izvjesno je da će SDA u jednom dijelu općina gdje smo imali načelnika te pozicije izgubiti, ali u drugom dijelu općina osvojit ćemo poziciju načelnika tamo gdje nismo do sada imali načelnika”, dodao je Genjac.

Ipak, kako kaže, na području Kantona Sarajevo nije dobra situacija budući da SDA za sada vodi u općinama Ilijaš, Hadžići i Trnovo, ali kandidati SDA su na drugom mjestu u općinama Novo Sarajevo, Ilidža i Centar.

“U Visokom gdje nismo imali poziciju načelnika kandidat SDA ima značajnu prednost i očekujemo da tu osvojimo mjesto načelnika, također u Kalesiji gdje nismo imali poziciju načelnika naš kandidat je u vodećoj poziciji”, naglasio je Genjac.

Kada je u pitanju Srebrenica, još uvijek nije počeo unos podataka, ali je Genjac u telefonskom razgovoru s kandidatom više probošnjačkih stranka za načelnika te općine Alijom Tabakovićem saznao da bi u toj općini mogla biti tijesna bitka.

“Ukoliko ne bude nekih značajnijih izbornih manipulacija s biračkim tijelom iz Republike Srbije onda imamo mogućnosti i osnova da vjerujemo da ćemo pobijediti. Međutim, treba biti rezerviran s obzirom na to da znamo šta se sve u Srebrenici i ranije događalo”, istaknuo je Genjac.

Kako je zaključio, imajući u vidu situaciju koja se događa u Sarajevu mišljenja je da će SDA imati manji broj načelničkih pozicija u BiH i manji broj općinskih vijećnika nego je to bilo 2016. godine kada je SDA imala veoma dobar izborni rezultat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad