Der Standard piše o velikoj pobjedi građana sarajevske opštine Centar

Vijesti 16. nov 202018:55 > 18:56
Fena

Građani Sarajeva su na lokalnim izborima glasajući protiv bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) rekli ne korupciji i nepotizmu, a i građani Banjaluke su pokazali da su nezadovoljni autokratskom vladavinom SNSD-a u entitetu Republika Srpska, piše danas austrijski dnevni list Der Standard.

U analizi pod naslovom “U Bosni i Hercegovini kažnjen etnički svetonazor”, list piše da je “bošnjačko-nacionalistička SDA na lokalnim izborima u Sarajevu zabilježila ogroman gubitak glasova” i da su se “građani izjasnili protiv decenijama prisutne korupcije i nepotizma” i protiv partije koja je “pod vodstvom Bakira Izetbegovića u prvom redu klijentelistički orijentisana” i nema “gotovo nikakve vizije i reformske programe”.

VEZANE VIJESTI

Der Standard piše da je u sarajevskoj opštini Centar kandidat progresivno građanske i multietničke Naše stranke, po ocijeni lista “jedine reformske i evropskim vrijednostima privržene stranke”, Srđan Mandić, dobio tri puta više glasova od kandidata SDA.

“Građani opštine Centar pokazali su tako da je za njih podjela ljudi po imenima, takozvanoj etničkoj pripadnosti ili vjerskoj pripadnosti u svjetlu društvenih izazova nevažna”, ocijenio je Der Standard.

Bečki dnevnik piše da je do sada dominantna SDA simbol jednog sistema koji još uvijek u velikoj mjeri daje pečat Jugoistočnoj Evropi. 

Anadolija

Der Standard navodi i da će u Banjaluci gradonačelnik postati mladi opozicioni političar Draško Stanivuković, koji se “proteklih godina hrabro zalagao za više demokratije i transparentnosti u Republici Srpskoj, kojom autokratski vada SNSD” Milorada Dodika.

“On (Stanivuković) je 2018. godine bio dio protestnog pokreta ‘Pravda za Davida’, čiji je cilj bio uvođenje vladavine prava, i oštro je kritikovao autoritarno postupanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Istina, i Stanivuković je sam nacionalista, pojavljivao se sa zastavom ekstremno desnog četničkog pokreta i pansrpski je orijentisan”, zaključuje austrijski dnevnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad