Nenadić: Spreman sam podnijeti ostavku tokom sjednice, ukinite moratorij

Vijesti 17. nov 202010:47 > 11:02
YouTube printscrean

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je dramatičan govor na sjednici Skupštine KS upozoravajući delegate na trenutno stanje koje je nastalo u Kantonu zbog moratorija na zapošljavanje, posebno u sektoru zdravstva. Poručio je da je spreman podnijeti ostavku tokom sjednice kako bi se ubrzao proces smjene Vlade KS uz poruku "Molim vas suspendujte moratorij!".

“Danas je 51. dan od proglašenja moratorija na zapošljavanje i tu sam da vas zamolim da ga suspendujete ili ograničite. Šest javnih zdravstvenih ustanova nema upravljačku strukturu, u pitanju su javne nabavke, potpisivanje radno-pravnih ugovora. U komunalnim uslugama pored nemogućnosti zapošljavanja i javnih nabavki puno je operativnih problema, očekuje se prvi snijeg, so za ulice nije naručena. Odvoz smeća skoro zaustavljen zbog operativnih zapreka, rješenja se improviziraju, ali su iscrpljena. Ne mogu se podijeliti stipendije za 1.930 djece boraca jer nema upravljačkih struktura fonda Ikre. Pravosudni organi također traže popunu. Nemogućnost registracije fiskalnih kasa u pravnim licima, vozila u komunalnim preduzećima, nabavka pogrebne opreme…”, rekao je Nenadić.

U Ministarstvu zdravstva KS četiri do pet zaposlenih je na poslu, ostali su izolaciji. Kazao je kako se pretvorio u referenta Ministarstva zdravstva kako bi smanjio posljedice. Kasne rješenja o izolaciji jer nemaju dovoljno osoblja.

“Nemamo pravo zaposliti nezdravstveni kadar u zdravstvenim ustanovama. Brojni konkursi su poništeni”, rekao je Nenadić.

Istakao je kako rade u teškoj situaciji, bez ministra zdravstva i privrede, te da u prosjeku imaju po jednog ministra u izolaciji.

“Moratorij više nema svrhu. Iscprljeni smo, svi skupa smo pred kolapsom. Mučimo sebe i građane. Treba nam mobilizacija zdravstvenog i nezdravstvenog kadra zbog epidemije”, rekao je Nenadić.

Istakao je kako se moratorij može ukinuti i da se vrši stroga kontrola provođenja svih zapošljavanja.

“Ako će ubrzati sve ove procese i najavljenu smjenu Vlade, a s ciljem poštivanja činjenice da je promijenjena većina u Skupštini, što je potvrđeno na Lokalnim izborima, spreman sam tokom sjednice podnijeti pismenu ostavku na mjesto premijera i ubrzati promjenu vlasti u KS”, rekao je Nenadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad