Izmijenjen Zaključak, ponovo omogućeno zapošljavanje u KS

Vijesti 17. nov 202011:09 > 11:23
Fena

Delegati Skupštine Kantona Sarajevo sa 21 glasom "za" i pet "suzdržanih" izmijenili su Zaključak o moratoriju na zapošljavanje u KS koji su donijeli 28. septembra ove godine, a zbog kojih su nastali mnogobrojni problemi u radu javnih ustanova i preduzeća.

U izmjenama je navedeno kako se moratorij ne odnosi na odobrenje hitnih prijema – ugovora na određeno vrijeme do tri mjeseca te se izuzimaju odgojno-obrazovne, visokoškolske ustanove, ustanove kulture, zdravstveni radnici (u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite), psihoterapeuti i psiholozi u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, Uprava policije, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS za hitna i opravdana zapošljavanja uz obaveznu prethodnu saglasnost Vlade KS.

Izuzima se i zapošljavanje preko programa Službe za zapošljavanje KS.

Također, moratorij se ne odnosi na imenovanje školskih odbora, te pravosudne institucije. Izuzimaju se i odluke/rješenja o postavljanju donesena prije 28.9.2020. godine.

“U posebnim slučajevima Vlada KS može imenovati vršice dužnosti u upravljačkim strukturama čiji je osnivač Skupština KS ili produžiti v.d. mandate upravljačkim strukturama”, navodi se u izmjenama Zaključka.

Vlada KS se zadužuje da svakih 15 dana informiše Skupštinu KS o saglasnostima koje je dala u skladu s ovim Zaključcima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad