Iz Verlaba reakcija na izjave Medaka

Vijesti 17. nov 202013:51 > 14:01
N1

Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. reagirao je na navode direktora Instituta za akreditiranje BiH (BATA) Željka Medaka da ovaj laboratorij ne posjeduje akreditaciju za inspekciju medicinskih uređaja, konkretno respiratora. Kazali kao posjeduju Rješenje Instituta za mjeriteljstvo BiH, a da im akreditacije od BATA-e ne treba prema zakonima i propisima.

U demantiju navode kako im je nanio “nesagledivu štetu po ugled privrednog subjekta Verlab”. Verlab je proslijedio Rješenje Instituta za mjeriteljstvo BiH u kojem se navodi da ova laboratorija može obavljati verifikaciju niza uređaja među kojima su i respiratori.

“Naime, lice Željko Medak, predstavljajući se u svojstvu direktora BATA-e, kao irelavantan čimbenik u aktualnim pitanjima, a zloupotrebom vlastite pozicije, kontinuirano je u medijskom prostoru istupao pogrešno uvjeravajući javnost o kompetentnosti BATA-e ističući da ‘Institut za akreditiranje BiH provodi postpuke akredistiranja tijela uza ocjenu usklađenoti, u ovom području rada, odnosno inspekcije medicinskih ueđaja s funkcijom mjerenja u skladu sa zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17020:2013, njihovim zahtjevom i pravilima Sistema za akreditiranje u BiH’, referirajuće si i na nadležnosti Instituta za mjeriteljstvo BiH, a sve u vezi sa ocjenom referentnosti Verlaba, odnosno stručnih znanja i ovlaštenja Verlaba za primjenu takvih stručnih znanja unutar sfere odobrenih privrednih aktivnosti ovog privrednog subjekta”, navodi direktor Verlaba Admir Badnjević.

VEZANE VIJESTI

Ponavljajući njegovu izjavu, kazali su kako je Medak “nanio štetu ugledu Verlaba te zahtjevaju da BATA i Željko Mendek, bez odlaganja, u sredstvima javnog informisanja objave izvinjenje zbog egzatiliranih istupa direktora BATA-e, a čija je izravna posljedica i obustavljanje zakonske verifikacije respiratora unutar postupka javne nabavke koju je proveo ugovorni organ – Federalna uprava civilne zaštite”.

“Ujedno, držimo neophodno zatražiti da javno objavite i ispravku vlastitih navoda kojima je inicirano nepovjerenje u rad, stručnost i ovlaštenje Verlaba. Naime, malicioznim istupima, pretencioznim navodima i eklatantnim poluinformacijama neposredno ste obmanuli javnost pokušavajući vlastitu irelevantnost, a koja je posljedica i nepostupanje po inicijativama Verlaba, zamijeniti znajačem koji izostaje usljed neaktivnosti BATA-e”, navode.

Ističu kako na bazi odredaba “Zakona o mjeriteljstvu BiH, Zakona o osnivanju Instituta za mjeriteljstvo BiH, Pravilnika o imenovanim mjeriteljskim laboratorijama i Odluke o primjeni Zakona o mjeriteljstvu BiH i Pravilnika o imenovanim mjeriteljskim laboratorijama u postpku imenovanja laboratorija, Verlab nije obavezan pribavljati akreditacju za poslove verifikacije ventilatora/respiratora do sticanja uvjeta od BATA-e”.

“Isključivo za slučaj da je BATA izvršila proširenje polja akreditacije, pored ostalog i na ventilator/repirator, kao temeljnu presumpciju koju mora ispinuti taj Institut za sticanje svojstva relevantnog učesnika u procesu imenovanja ovlaštenih laboratorija, Verlab bi bio obavezan pribaviti i takvu akreditaciju. Ukazujemo stoga na evidentnu okolnost da je BATA, propuštanjem proširenja polja akreditacije u periodu od 2015. godine do danas, uskratio Verlabu proširenje djelatnosti izvan granica BiH. Kumulacija štetnih posljedica takve naravi sa štetom prouzrokovanom lamentiranjem i malicioznim intepretacijama poluinformacija od Željka Medaka unutar medijskog prostora u BiH Verlab će biti prinuđen demantirati u stvarnom obimu narušenog ugleda i popratnih poslejdica unutar postupka pred stvarno i mjesno nadležnim sudom”, navode iz Verlaba.

Poručili su da, s obzirom na obavijest Federalne uprave civilne zaštite od 16.11. kojim je Verlab obaviješten o obustavi postupka zakonske verifiakcije respiratora, “cjelovitu odgovornost za sve posljedice takve obustave snosi BATA čiji su navodi osnov za zastoj postupka verifikacije medicinskih aparata”.