Presedan na lokalnim izborima u BiH, ni CIK još ne zna rješenje

Vijesti 17. nov 202017:55 > 20:06
N1

Bitke se vode i drugi dan nakon izbora. Prebrojavaju se glasovi. U pojedinim opštinama još ništa nije gotovo, dok Centralna izborna komisija ne zaključi rezultate. No, proces ide sporo. Članovi Komisije pred velikim su izazvom. Šta učiniti s Općinom Travnik?

Dovadžija ili Fazlić? Narod i pravda ili SDA? Još ništa nije jasno u Ilijašu. Centralna izborna komisija dala je odobrenje da se nekoliko vreća s glasačkim materijalom ponovo otvori. No, tvrde – nije riječ o ponovnom brojanju. Evo pojašnjenja:

“Ne radi se o ponovnom brojanju već o brojanju glasačkih listića da bi se pravilno utvrdio izborni rezultat. Glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem redovnih i COVID-19 mobilnih timova, glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu”.

Nakon jučerašnje drame, i negodovanja pristalica kandidata Naroda i pravde, Adnana Delića ispred Općine Novi Grad Sarajevo – posljednji podaci Centralne izborne komisije su da protukandidat Semir Efendić vodi sa više od 600 glasova razlike.

“Ono što ja želim da poručim svim građanima Općine Novi Grad da ne želim bilo šta, bilo kome da imputiram, osim što želim da izrazim svoje nezadovoljstvo kašnjenjem zvaničnih podataka CIK-a. To je ono što nas sve na neki način brine. Danas je utorak, trebali smo da imamo otprilike te zvanične podatke koji kažu da je neko pobijedio ili izgubio”, smatra Delić.

Nije kraj brojanju glasova. Nepotvrđeni listići. Glasanje u odsustvu. Glasovi koje su prikupili mobilni timovi. Glasanje putem pošte – što je posebno bitno za Općinu Srebrenica. Iako, posljednji podaci govore Mladen Grujičić pobjeđuje u utrci za više od 2.300 glasova. Ćamil Duraković ima poruku za građane u dijaspori koji su kasno dobili materijal za glasanje:

“Nemojte bacati koverte koje ste dobili jučer, danas ili ćete dobiti u narednih dan, dva. Sačuvajte te koverte, nemojte ih otvarati i sačekajte dalje instrukcije, sve su prilike da će CIK imati hitnu sjednicu na kojoj će donijeti odluku da ćete moći glasati”.

Presedan je situacija u Općini Travnik. Izborni zakon nije predvidio ponašanje u slučaju smrti kandidata na dan izbora. Koji je uz sve – i pobijedio. Stranke su se izjasnile. SDA, nakon smrti Mirsada Pece, traži ponavljanje izbora. HDZ čiji je kandidat drugoplasirani, traži proglašenje Gorana Pejakovića za načelnika.

“Mi smo, obzirom da to našim Izbornim zakonom nije precizno normirano, dogovorili se, obavijestili o tome javnost i uputili zvanično zahtjev za mišljenje Misiji OSCE da vidimo kako je to generalno u svijetu regulirano, da li postoji neki pravni standard u izbornim sustavima da bi nam možda olakšalo i dalo neke odgovore u kom smjeru možemo da djelujemo”, ističe Željeko Bakalar, predsjednik CIK-a.

Član Centralne izborne komisije Suad Arnautović, pisao je kolegama – izbori se trebaju ponoviti, a sama Centralna izborna komisija trebala je reagovati još u nedjelju i prekinuti proces glasanja u toj Općini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad