Plan B Milorada Dodika

Vijesti 17. nov 202018:02 > 19:18
N1

Ne smiruje se politička situacija u Banjaluci nakon lokalnih izbora. Prijetnje Milorada Dodika da će zbog poraza gradu na Vrbasu uskratiti finansijsku podršku sa nivoa Republike Srpske, odjeknule su regijom. Plan B koji SNSD sprema je obezvlašćivanje funkcije gradonačelnika, kako bi sva vlast bila skoncentrisana u gradskoj skupštini koju kontroliše.

Poraz može biti prilika, a pobjeda može biti zamka, mudro je u izbornoj noći govorio Milorad Dodik.

“Naša politika neće biti sukob sa gradom Banjalukom”, tvrdi predsjednik SNSD.

No, nakon prospavane noći sukobi, prijetnje, građanima, partnerima, gradonačelniku…

“Ni jedan prijedlog gradonačelnika neće biti podržan, taman da je Einstein. Prekinućemo sve insvesticije sa republičkog nivoa dok ne vidimo kako će se grad politički razvijati”.

Prijetnje između ostalog zavrtanjem grijanja Banjalučanima, našle su se na prvim stranicama medija u regionu. Na društvennim mrežama, sarkazmom na prijetnje.

“Igor je kriv Dodiku: – Što je netom pred izbore smijenio Nešića – Što je neiskusni Rajčevic u kampanji u SNSD testirao ljude na Covid – Što Lukač PZD godinama drži na listi terorističkih organizacija – Što pravi garažu od 35 miliona KM”, piše novinar Siniša Vukelić.

Goran Selak je optužen da je novi mangup. Ekspresno je smijenjen sa pozicije direktora KPZ Tunjice. On se pak kune da je najodaniji partner SNSD.

“Što se tiče saradnje sa opozicijom SDS i PDP, odbacujemo bilo kakvu mogućnost saradnje sa njima”, poručuje Selak.

Za to vrijeme najmlađi gradonačelnik u istoriji Banjaluke kaže da se neće baviti političkom odmazdom. Opozicija jeste dobila gradonačelnike Banjaluka i Bijeljine, ali skupštinsku većinu i raspolaganje novcem imaće SNSD.

Novinar Marko Šikuljak u prvoj analizi napisao je:

“SNSD nije izgubio izbore, niti ih je opozicija dobila. Desilo se nešto što na prvi pogled izgleda kao izvučena žica na džemperu vlasti. On se sada može isparati, ali i Dodikove riječi kako ovo može biti prilika za otrežnjenje nisu bez osnova”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad