SDA Travnik: Ako mandat dodijelite drugom stavljate metu na čelo pobjednicima

Vijesti 18. nov 202010:55 > 10:59
Dron.ba

Kantonalni odbor SDA SBK i Općinska organizacija SDA Travnik obratli su se Centralnoj izbornoj komisiji i Misiji OSCE-a u BiH tražeći da se izbori za načelnika u općini Travnik ponove s obzirom da je pobjednik Mirsad Peco preminuo na dan izbora.

“Doktor Mirsad Peco svojio je najveći broj glasova, a mandat mu ne može biti dodijeljen zato što je umro. Ako bi mandat dodijelili sljedeće narednom po broju glasova direktno stavljate metu na čelu mnogim od pobjednika kojima se može namjerno nešto desiti da bi sljedećem bio dodijeljen mandat (može neko organizovati i ubistvo pobjednika izbora da bi se mandat dodijelio drugom). U ovom slučaju dr. Peco je pobjednik i čeka se samo da mu tehnički bude dodijeljen mandat jer su izbori završeni. Zamislimo situacija da CIK dodijeli mandat bilo kom kandidatu i da prilikom certifikata u tom trenutku kandidat umre. Šta bi se desilo?“, upitali su predsjednici ovih organizacija Asim Mekić i Tahir Lendo.

Podsjećaju da su četi sluačjevi da načelnik u mandatu bude imenovan ili izabran na neku drugu dužnost, a bilo je slučajeva i da načelnici u toku obavljanja mandata umru. Ističu da tada mandat nije dodijeljen sljedećem s liste već su izbori ponovljeni da bi se ispoštovala volja građana.

“U demokratiji se mandat ne dodijeljuje drugom ili trećem po broju osvojenih glasova, nego prvom ili se izbori ponavljaju. Nije primjereno poređeno, ali zamislite situaciju u SAD koju smatramo najdemokratskijom na svijetu, da se pobjedniku Bidenu nešto desi: dali bi mandat bio dodijeljen kandidatu broj dva ili bi se izbori ponovili?”, pitaju.

Ukoliko izbori ne budu ponovljeni, poručuju da će “demokratskim putem iskoristiti svoje pravo i ispoštovati volju građana na način da će pokrenuti pitanje smjene načelnika kroz regularnu proceduru koja je propisana Pravilima CIK-a, odnosno izglasavanjem nepovjerenja i provođenje referenduma što”, upozoravaju, “ne bi bilo dobro”.

“Molimo vas da donesete jedinu logičnu i ispravnu odluku da se ispoštuje demokratije, da narod sebi bira najboljeg i da to bude ona ko osvoji najveći broj glasova”, poručili su Mekić i Lendo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad