Danas protesti građana na Ilidži zbog ubistva u Otesu

Vijesti 18. nov 202011:24 > 11:31
N1

Neformalna grupa građana pozvala je danas sve stanovnike općine Ilidža, ali i Kantona Sarajevo da izađu na proteste koji će biti održani u Maloj aleji s početkom u 13 sati zbog ubistva sugrađanina.

Ubistvo se dogodilo sinoć u 22:25 sati u ugositeljskom objeku u ulici Barska, naselje Otes. Za ubistvo, ali i nanošenje povrede dvojici bh. državljana terete se trojica migranata za kojima tragaju policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić izrazio je žaljenje i osudio nemili događaj koji se desio sinoć u naselju Otes u kojem su migranti ubili građanina Sarajeva, a dvojicu teško povrijedili. Porodici preminulog izrazio je saučešće, a od odgovornih za red i sigurnost zatražio da ne dozvole nekontrolisano kretanje i kršenje zakona licima za koja su odgovorni. 

“Ne može se preuzeti briga o 3.000 migranata, a da lokalna zajednica bude isključena od svega što donosi u zajednicu nepotrebne obaveze. Tražimo da se odgovornost istraži kod svih koji u tome moraju obezbijediti uslove. Još jednom porodici iskreno saučešće, dijelimo njihovu bol”,  poručio je Memić.

U sinoćnjem napadu koji se desio u ilidžanskom naselju Otes, jedna osoba je ubijena a dvije osobe su zadobile povrede. Sinoć u 22.25 sati obaviještena je policija Kantona Sarajevo da je u ulici Barska, područje općine Ilidža došlo do međusobne tuče više osoba, te da ima povrijeđenih.

Na mjesto događaja su izašli policijski službenici i ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo čiji ljekar je konstatovao smrt jedne osobe, državljanina BiH, J.B. (1984), dok su dvije osobe zadobile tjelesne povrede, zbog kojih su prevezeni na ukazivanje ljekarske pomoći i zadržani su na daljem liječenju na Klinici za torokalnu hirurgiju KCUS-a. Jedna od dvije povrijeđene osobe zadobila je teške tjelesne povrede opasne po život, dok su kod druge osobe konstatovane lakše tjelesne povrede, saopćeno je iz MUP-a KS

. O svemu navedenom upoznat je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva KS koji je izašao na mjesto događaja i rukovodio uviđajem. Prema do sada prikupljenim saznanjima u vezu sa izvršenim krivičnim djelima “ubistvo” i “teška tjelesna povreda” dovode se tri NN osobe-migranta.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom dežurnog tužioca, preduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju počinjenih krivičnih djela, identifikaciji i pronalasku izvršilaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad