Kako su glasali mještani jedinog sela u BiH u kojem nikada nije bilo rata

Vijesti 18. nov 202011:56 > 11:59
N1

Selo Baljvine u Bosni i Hercegovini fenomen je ove države, ali i ovih prostora već decenijama. Brojni mediji iz države, regije, ali i svijeta su izvještavali o njemu kao o jedinom mjestu u BiH u kojem nikada nije bilo rata. Zajednički život, tolerancija i suživot ovdje nikada nisu bili strani pojmovi.

Među mještanima bošnjačke i srpske etničke pripadnosti nikada nije zabilježeni niti jedan sudski spor, incident, a o ratnim dejstvima tokom II svjetskog rata ili onog minulog prije 25. godinu da ni ne govorimo. Mještani ovog sela, Srbi i Bošnjaci, nikada nisu ratovali – nego su jedni druge štitili.

VEZANE VIJESTI

U kontekstu nedavno održavnih Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, žitelji Baljvina nisu imali mnogo izbora. Naime, oni pripadaju općini Mrkonjić Grad, čiji je načelnik bio poznat još mnogo prije izbora. Dragan Vođević, kandidat SNSD-a nije imao protukandidata, te mu je bilo potrebno samo da glasa sam za sebe i osvoji mandat.

On je u Mrkonjić Gradu dobio 6.238 glasova, od 18.024 glasača koliko ima pravo glasa. Mještani Baljvina glasali su u prostorijama Osnovne škole Baljvine. Od njih 367 koliko ima pravo glasa – znak X pored imena Vođevića zaokružilo je tek 67 mještana, a njih 124 je izašlo na izbore.

Važećih listića za mjesto načelnika je bilo toliko, 67, 50 je bilo praznih listića, a nevažećih po drugim kriterijima CIK-a – sedam.

CIK/Screenshot

SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, PDP, A-SDA, Novo doba, Re-balans, SPS, Pokret Volimo Srpsku, Ujedinja Srpska, Narodni demokratski savez, Zavičajni socijaldemokrati, Unija socijaldemokrata BiH – su stranke koje su se natjecale za naklonost žitelja Mrkonjić Grada, samim tim i mještana Baljvina.

Stanovnici ovog sela dali su 40 glasova SNSD-u, 33 DNS-u, 14 Socijalističkoj partiji, 11 DEMOS-u, sedam PDP-u, 2 SDS-u i dva glasa A-SDA. 243 stanovnika ovog sela nije ni izašlo na izbore.

Interesantno, samo 109 listića iz ovog sela je proglašeno važećim, prazan je bio jedan, a 14 listića je proglašeno nevažećim po drugim kriterijima.

CIK/Screenshot

Mještani Baljvina su smješteni između Jajca i Mrkonjić Grada, dakle dva historijska grada. Uprkos ratovima i ratnoj propagandi – intenzitet života među njima se nikada nije mijenjao.

Selo je geografski podijeljeno na Donje Baljvine i Gornje Baljvine. Etnički Srbi su smješteni u Donjim, a etnički Bošnjaci u Donjim Baljvinama.

#related-news_0

Hiljade priča je ispričano o ratnim sukobima u Bosni u Hercegovini, a ova je suprotna svim. Kako su ranije ispričali za N1 – mještani Baljvina se plaše samo jedne stvari: Suše.

Najveći problem i jednih i drugih je nedostatk vode.

U selu sa stotinu kuća nema nijednog izvora pitke vode. Mještani su prinuđeni da sakupljaju kišnicu iz oluka i provode je do bunara i dezinfikuju hlorom. Bave se uglavnom stočarstvom. Lokve su jedino mjesto gdje se napaja stoka, a ima blizu 70 krava i nekoliko stotina ovaca. Barem je tako bilo 2016. godine kada je N1 posjetila ovo mjesto.

U šali kažu gdje nema veš mašine, nema ni žena pa polako postaju selo neženja.

Detaljne priče o ovom fenomenu pročitajte u vezanim vijestima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad