Domić za N1: Dr. Peco je bio izvrstan čovjek, ali pustite ga sad

Vijesti 18. nov 202014:21 > 15:05
N1

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik Mirsad Peco preminuo je na dan lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Prema rezultatima iz Centralne izborne komisije jutros od 9 sati, on je uvjerljivi pobjednik izbora ispred HDZ-ovog kandidata Gorana Pejakovića. O tome šta traži HDZ razgovarali smo sa predsjednikom HDZ BiH u Travniku Bojanom Domićem.

Još uvijek je nejasno šta će se desiti sa izborima u Travniku. Za Centralnu izbornu komisiju smrt kandidata na načelnika ili gradonačelnika koji je pobijedio na lokalnim izborima prije preuzimanja funkcije je presedan za koji nema još uvijek rješenje. U Travniku se danas nalati reporterka N1 Aleksandra Tolj Ružić.

Iz SDA Travnik smatraju da je potrebno ponoviti izbore za načelnika u općini Travnik iz više razloga.

Doktor Mirsad Peco je osvojio najveći broj glasova, a mandat mu ne može biti dodijeljen zato što je umro. Ako bi mandat dodijelili slijedećem po broju osvojenih glasova direktno stavljate metu na čelo mnogim od pobjednika kojima se može namjerno desiti nešto da bi slijedećem bio dodijeljen mandat (neko može organizovati i ubistvo pobjednika izbora da bi se mandat dodijelio drugom)“, istakli su iz SDA Travnik.

Predsjednik HDZ BiH u Travniku Bojan Domić rekao je u razgovoru sa Tolj Ružić da, kad su u pitanju ovi komentari iz “kuhinje SDA” to ne treba ni Travniku, ni dr. Peci, kao ni pravnom sistemu BiH.

N1

Valjda smo uređena država i valjda mi iz političkih stranaka ne trebamo govoriti kako će taj posao raditi. Mislio sam da su naše kolege iz SDA puno mudrije i stabilnije i zrelije, pogotovo ovo zadnje saopćenje, kao ni ono što se dešavalo na sam izborni dan, ne stoji jednoj ozbiljnoj stranci“, komentarisao je Domić. 

Govoreći o navodima SDA da bi se time što bi na mjestu načelnika bio drugoplasirani stavlja “meta na čelo članovima Predsjedništva BiH”, Domić je kazao kako nema komentara na to.

Ovo što se desilo je viša sila i što postoji u pravu i što se rijetko dešava, ali se može desiti. Mi očekujemo samo da izborni proces se završi. Prvoplasirani kandidat ne može preuzeti mandat, zna se zakon kada se izbori ponavljaju. Po našoj logici i po logici mnogih uglednih ljudi, drugoplasirani bez obzira ko je preuzima“, istakao je Domić za N1.

Ovi poteze štete SDA Travnik, našem suživotu i našim odnosima“, dodao je.

Pitali smo ga i za komentar na to da je možda i razumljivo neslaganje SDA jer je velika razlika između dva kandidata, odnosno dr. Mirsad Peco je osvojio 10.204 glasa, dok je drugoplasirani Goran Pejaković osvojio 6.597 glasa, a Domić nam je rekao: “Ako smo u pravnoj državi, postoji jasna procedura, ako vam se ne sviđa kandidat, postoji Općinsko vijeće, postoji većina i ‘mirna Bosna'”.

O tome koliki će odnos biti u Općinskom vijeću, Domić je kazao kako bi HDZ zabilježio blagi rast, a da bi SDA bila na istoj razini kako je bila i ranije i da bi to bilo jedno stabilno i kvalitetno vijeće.

SDA je u panici jer je izgubila određene prostore i što bi im to bilo loše da se desi u Travniku. Meni je žao ali nije niko kriv, desilo se tako. Dr. Peco je bio izvrstan čovjek, ali pustite ga sad – to je naša poruka. Mislim da ovdje treba smirivati situaciju i CIK da odluči kome treba mandat dati. Ako neko ne bude zadovoljan, onda bi se to moglo i sudskim putem tražiti, a mi ćemo se pomiriti s tim. Nije dobar put ni način ovo što radi SDA, jer na ovaj slučaj nije niko uticao“, poručio je.

Na naše pitanje ukoliko bi se ponovili izbori, kakva bi bila šansa HDZ-a na sadašnji rezultat, Domić je rekao kako u HDZ-u u Travniku bez obzira na sve drugo uvijek imaju šanse jer nude najbolje programe, najbolje kampanju i to je Goranu Pejakoviću donijelo blizu 7.000 glasova

Domić je govorio i o tome da li će trenutna situacija utjecati na odnose u Vladi SBK.

Ne bi trebalo, i iz tih razloga su me iznenadile te reakcije SDA. Mi smo ovdje zadnjih 20 godina – HDZ i SDA su bili dio vlasti i u Travniku. Vijeće je poprilično stabilno i bez ikakvih trzavica. Mislim da će biti razumni i da neće ovu nervozu u Travniku prenositi na druge općine. Moramo raditi u interesu svih ljudi“, naveo je Domić u razgovoru s Tolj Ružić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad