Poruka Radmanovića Stanivukoviću: Ono što novi gradonačelnik mora shvatiti…

Vijesti 18. nov 202016:31 > 17:23
N1

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) rekao je da je i uprkos gubitku Banjaluke na lokalnim izborima SNSD ostao najjača politička partija u Republici Srpskoj. Za N1 je govorio o stvarima koje su utjecale na poraz Radojičića za gradonačelničko mjesto - ali je imao i nekoliko poruka za novoizabranog čelnika ovog grada, Draška Stanivukovića.

Radmanović je rekao da niko ne treba biti šokiran ovakvim rezultatima, jer je to normalno da se dešava na izborima, te da će se dešavati i u budućnosti.

“Tačno je da nismo očekivali u SNSD-u da nećemo ponovo imati grdonačelnika u Banjaluci. U Banjaluci je najviše glasova dobio SNSD, ostajemo najjača partija u Banjaluci i RS. Samo, teško možemo da prihvatimo što nemamo ponovo gradonačelnika. Pogotovo teško možemo da prihvatimo što se građani nisu odlučili za nekoga kao što je Igor Radojičić, jednog čovjeka relativnog mladog, koji je dugo u politici, koji zna posao…”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje da li je Radojičić kolateralna šteta stranačke politike i da li su analizirali razlog poraza – odgovorio je:

“Bio je po brojnim parametrima dobar, dobar predsjednik Parlamenta ranije. Nismo još u poziciji da u detalje analiziramo sve, tek se prvi utisci sumiraju. Činjenica je da su u Banjaluci SNSD-ovi ljudi na vlasti od 1997. napravili smo sjajne rezultate. Tek ćemo moći reći narednih sedmica šta se desilo. Dešava se da neko želi promjenu, onda to bude protiv nekoga ko nije zaslužio. Ne mislim da je Radojičić kolateralna šteta, ali se na njemu slomilo nešto nismo procijenili u cjelini.”

Radmanović je kazao da su sve ankete, osim jedne, koja se smatrala nepouzdanom (iz drugog tabora), govorile su u korist Radojičiću.

“Ima potrebe da razgovaramo kako smo se unutar SNSD-a ponašali, ima li tu propusta. Radojičić je dobio glasova više nego SNSD. Ne možemo govoriti bez svih pokazatelja. Mnogo stvari je uticalo na ovo. Pokret Pravda za davida u kome je bilo ovakvih i ovakvih pristupa je izbacio u vrh opozicije sadašnjeg izabranog gradonačelnika. Od tada počinje njegov uspon, trebali smo možda više pažnje tome posvetiti. Zanemarili smo da je Stanivuković dobio najviše pojedinačnih glasova u Banjaluci na opštim izborima, plus drugi događaji koji su išli protiv SNSD-a i Igora. Mi moramo shvatiti da imamo većinu, ali da imamo gradonačelnika koji je drugi i da s njim moramo sarađivati u interesu Banjaluke”, pojasnio je Radmanović.

Upozorenje mu je (Stanivukoviću) da pročita zakon – istakao je sagovornik N1.

Moćna partija ne treba se bojati pojedinca

N1

“Nije pristup Banjaluci politički, nego radni, u kome svako jutro dobijete izvještaj koliko nesreća, gdje je voda, gdje je struja i da to rješavate, a ne da držite politička predavanja. Treba raditi sa većinom, a zajedno svi moraju raditi u interesu Banjaluke”, dodao je Radmanović.

Bilježili smo i oštra reakcija Dodika nakon izbora. Neki tvrde da je imao osvetnički nastup kada je rekao da neće biti subvencioniranja grijanja. Kome to šteti?

“Mislim da ne treba uzeti u obzir prvu reakciju, koja je lična i emotivna, različito je doživljavamo. Ja sam Banjalučanin, svi moji su Banjalučani, Banjalučani teško trpe prijetnju. Ovo je bilo upozorenje po mom mišljenju. Sličnu izjavu je imao stari/novi načelnik Teslića, pa se niko ne osvrće na to”, kazao je.

Hoće li SNSD zaustaviti kapitalne projekte u Banjaluci?

“Ne možemo o tome govoriti danas. Treba prvo formirati parlament, jasno je sada da će SNSD imati većinu i hoće da bude onaj koji se sluša. Mora novi gradonačelnik shvatiti da se bez skupštinske većine ne može raditi”, kazao je.

#related-news_0

Šta bi Stanivuković mogao postati u budućnosti? Mnogi kažu da je to početak kraja Dodiku, baš kao što kažu da je poraz SDA u Sarajevu početak kraja te stranke tu?

“Ne mislim da je smjena generacija, SNSD je već uradio smjenu generacija. I SDA i SNSD ostaju najmoćnije partije, ali moraju analizirati šta znači manji broj glasova. O tome moramo da razmišljamo, ali jedna moćna partija ne smije se bojati pojedinca”, kazao je.

Prema njegovom mišljenju teško je procijeniti može li Stanivuković biti Dodik u budućnosti.

“Različiti su uslovi, ljudi, karakteri, obrazovani su različito. Ovo je posebno iznenađenje, ne pamtim u nazad da je niži obrazovni nivo došao na čelo Banjaluke. Morat će se raditi na tome, ako biramo mlade da budu obrazovani i sposobni, dokazani u nekim poslovima”, istakao je Radmanović za N1.

Kazao je i to da nekada potpuno negativno vode priču, ne usmjeravaju se pozitivnim tendencijama te da je nekada poraz pozitivan ako izvučete prave zaključke.

“Povlačit ćemo kadrovske poteze, neminovna smjena kadrova i po godinama. Nije nam se to uvijek pokazalo kao dobro, ali ćemo nastaviti. SNSD ostaje dominantni faktor u RS i BiH. U potpunosti smo osvojili tri grada u FBiH, neki su nam malo izmakli, pored RS gdje imamo 42 grada i opštine pod svojom kontrolom. Ali zakljulčke moramo izvući”, kazao je Radmanović govoreći o planu stranke za izbore 2022. godine.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad