N1 u Travniku: Šta kažu građani – koje rješenje je najbolje

Dron.ba

Još uvijek je neizvjesno kako će se završiti izborna utrka u Travniku. Iz HDZ-a poručuju - "nakon smrti SDA-ovog kandidata imenujte našeg". Iz SDA, odgovaraju da bi takvim potezom stavili metu na čelo članovima Predsjedništva. Bili smo u Travniku i provjerili šta o svemu misle glasači.

Hoće li uskoro plakati kandidata za načelnika Travnika biti skinuti – neizvjesno je. Čeka se odluka CIK-a hoće li se izbori nakon smrti SDA-ovog kandidata Mirsada Pece ponoviti ili će mandat prepustiti HDZ-ovom Goranu Pejakoviću.

“Prvoplasirani kandidat ne može preuzeti mandat, na žalost iz razloga koji se desio, po našoj logici, i po logici mnogih to treba biti drugoplasirani kandidat, bez obzira ko je i šta je”, smatra Bojan Domić, predsjednik HDZ BiH Travnik.

Shvataju nezadovoljstvo SDA, čiji je kandidat osvojio blizu 3.500 glasova više. Kažu, neka to riješe na opštinskom vijeću.

“Postoji općinsko vijeće, postoji većina u općinskom vijeću i postoji referendum. I mirna Bosna”, poručuje Domić.

Za SDA u Travniku ovo je neprihvatljv prijedlog. Pišu – “preminuli Mirsad Peco je pobjednik izbora i čeka se samo da mu tehnički bude dodijeljen mandat, jer su izbori završeni”.

“Ja kao kandidat za načelnika, koji sam treći po red,u ovakvim uslovima ne bih prihvatio mandat, jer to nije bila volja građana“, jasan je Haris Kaniža, kandidat Naroda i pravde.

Kao advokat misli da je HDZ BiH u pravu.

“Izborni zakon kaže kada CIK poništava izbore i tamo se taksativno navodi u kojim uslovima. Ovog slučaja tamo nema“, tvrdi Kaniža.

I građani Travnika, kao i politički čelnici podjeljeni su. Jedni su za ponavljanje izbora, drugi za imenovanje HDZ-ovog kandidata.

Inače u ovom gradu, poznatom i po konfekciji Borac, na vlasti su upravo HDZ i SDA, ovaj dvojac na vlasti je i na kantonalnom nivou.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad