Stanivuković: Dok su oni građane prisluškivali, mi smo građane slušali

Vijesti 18. nov 202021:04 > 21:26
N1

U emisiji Pressing novi gradonačelnik Banjaluke i najmlađi poslanik u Skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je kako je Dodik bio previše uvjeren u pobjedu SNSD-a u Banjaluci na lokalnim izborima.

S obzirom na to da je Dodik tokom kampanje govorio da je pripremio janjeći i praseći fond, Stanivuković je rekao kako je korona poremetila te fondove, ali da je važno ono što je već ranije dovorio a to je nikad nije dobro nekoga potcijenjivati.

I političari iz Srbije su primijetili da je Stanivuković pobijedio u Banjaluci, a ovaj mladi političar je rekao kako je Srbija shvatila da Republika Srpska nije Dodik samo politička ličnost.

Sretan sam što su me mnogi mediji iz Srbije kontaktirali, to je afirmacija politike koju vodimo, i ja sam zbog tog srećan. Moja želja je da Banjaluka nastavi sa Beogradom prijateljskim odnosom, i pozivam zvanični Beograd u posjetu. Nadam se da će naša saradnja još više biti prijateljski nastrojena. Spreman sam da pokrećemo investicije i nadam se da će sve napore koje je ulagala Vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić u Banjaluku i u RS da se i dalje u tom pravcu nastavi“, poručio je novi gradonačelnik Banjaluke.

Stanivuković je nekoliko puta rekao ranije kako je BiH država, kao ida postoji granica na Drini, a o tome je kazao: “Je li treba da kažem ne postoji? Kako ću reći kad postoji. Ne treba da manipulišete ljudima. BiH je danas zajednički pojam, neodvojiv od naroda koji ovdje žive. Ne može se prelaziti preko istorijskih činjenica i tradicija, jer to je nešto što znači da ne poznajete historiju. Ako čujete retoriku Vučića, i on isto govori. U RS i BiH žive Srbi, u Crnoj Gori, u Srbiji žive Srbi. Mi jesmo jedan narod“, komentarisao je.

Istakao je i da je iz tog razloga normalno da sarađuju, kao i da Srbija gleda u RS, da Banjaluka gleda u Beograd.

Govorio je i o lideru SNSD-a Miloradu Dodiku te rekao kako je on prije dva dana rekao da će uvesti sankcije Banjaluci, dok je juče rekao da neće, a onda se osvrnuo i na aferu prisluškivanje.

“Interesantno je da dok su građane prisluškivali, mi smo građane slušali. Razlika između političara i državnika, je da državnik misli o narodu. Mi imamo viziju i to je nešto što je narod RS prepoznao“, naveo je ovaj mladi političar.

Na pitanje voditelja Pressinga Amira Zukića o tome kako mladi vide ovu zemlju, te da li je današnja omladina više zadojena nacionalizmom, Stanivuković je istakao: “Ja sam je osjetio na svojoj koži i to je greška politika iz Sarajeva. To je što vas neko hoće da stavi u politički istorijski koš: ili reci da je tako bilo ili si protiv BiH. Kao što danas ja dođem do Sarajeva, prođem kroz neki tunel, kroz neke ulice koje se zovu kako se zovu i onda nekom drugom smeta što drugim ulicama prođe kroz RS. Važno je da ekonomski pokušamo da nam država cvjeta, da mislimo na taj način, to je budućnost“.

O tome da li je moguće da na mjesto gradonačelnika u Banjaluci bude izabran musliman, Stanivuković je rekao kako to nije moguće.

Preko 90 posto stanovništva u Banjaluci su Srbi, i Statut grada je da zamjenik gradonačelnika može biti neko iz drugih naroda i mislim da se određeni pravci po tom pitanju poštuju, ali i da se može na tome raditi“, istakao je.

Kada budemo pravili ekspertsku gradsku upravu da se prijave na konkurse ja neću pitati za pasoše, lične karte, ni ime i prezime, nego za stručno znanje i marljivost“, dodao je gost Pressinga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad