Minska opasnost potvrđena u 118 opština u BiH

Vijesti 19. nov 202016:13 > 16:15
N1

Na online događaju održanom danas, predstavljeni su rezultati 18-mjesečnog rada na projektima “Podrška EU u stvaranju web platforme informativnog sistema Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC)“ i “Opšta procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini“.

Sredstva za realizaciju ovih projekata u iznosu od 1,1 milion eura, su obezbijeđena od strane Evropske unije, a putem Instrumenta za doprinos stabilnosti i miru (IcSP).

Svim učesnicima su se obratili Mirna Pavlović, predsjedavajuća Komisije za deminiranje u BiH, Johann Sattler, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, general-major Reinhard Trischak, komandant EUFOR-a i Steliana Nedera, stalna predstavnica UNDP-a u BiH.

Projekti su zajednički realizovani od strane BHMAC-a, kao vodeće organizacije u operativnom smislu, a u saradnji sa Oružanim snagama BiH, Norveške narodne pomoći u BiH (NPA BiH) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), uz nadzor timova EUFOR-a.

Kao osnovni ishod projekta opšte procjene je mnogo preciznija i jasnija identifikacija i prioritetizacija minski sumnjivih površina, čime je proces protivminskog djelovanja postao još transparentniji. Obrađeni su podaci za 143 opštine u BiH, dok je minska opasnost potvrđena u 118 opština, a formirano je ukupno 478 minski sumnjivih površina.

Baza podataka BHMAC-a, kao jedan od ključnih stubova i esencijalni dio cjelokupnog protivminskog djelovanja u BiH, je unaprijeđena, te je kreiran novi, transparentniji, funkcionalniji i efikasniji sistem zasnovan na novim tehnologijama, koji odgovara na sve zahtjeve u smislu izvještavanja, planiranja i pohrane podataka. Ujedno su stvoreni uslovi za unapređenje operativnih aktivnosti, kao i postavljanja budućih prioriteta i njihova efektivna realizacija.

Bolja sigurnost svih građana BiH će biti osigurana prvom aplikacijom za mobilne telefone koja će koristiti sve podatke BHMAC-a o minski sumnjivim lokacijama.

Iako se kao zemlja BiH bori da uloži što je moguće više u proces protivminskog djelovanja, mora se naglasiti važnost donatorske pomoći i doprinosa u narednom periodu, kako bi se dostigla zemlja bez mina i drugih eksplozivnih ostataka rata, te je pored zahvalnosti na svim do sada realizovanim projektima, istaknuta važnost nastavka realizacije svih projekata koji približavaju Bosnu i Hercegovinu okončanju aktivnosti protivminskog djelovanja i unapređenja sigurnosti svih građana koji žive ovdje, naveli su iz UNDP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad