Selmo Cikotić za N1: Spreman novi plan prihvata migranata

Vijesti 20. nov 202014:19 > 14:25
N1

Višegodišnja migrantska kriza ponovo je u prvom planu, nakon ubistva koje je se sumnja da je počinio migrant u naselju Otes kod Sarajeva. Ministar bezbjednosti BiH, Selmo Cikotić za N1 je izjavio kako ministarsvo, ali i država imaju plan kako krizu rješavati.

“Pripremili smo plan proširenja prihvata migranta u kantonima , obezbijedili sredstva za to. Čekamo sastanak sa premijerom Federacije BiH, Fadilom Novalićem i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Zoranom Tegeltijom. Predsjedavajući Savjeta ministara je još u izolaciji i zbog toga sastanak još nije održan”, rekao je za N1 ministar bezbjednosti BiH, Selmo Cikotić.

Ministar Cikotić, na naše pitanje koji je treći kanton osim Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona gdje su trenutno migranti , nije mogao odgovoriti, obrazlažući to da još nije prihvaćen taj plan i spomenuto proširenje na treći kanton.

“Broj migranata je za pet mjeseci već umanjen duplo. Bilo ih je 12.000 , sada ih ima oko 6.100. To je ostvareno poduzimanjem mjera kao što su poboljšana kontrola granica, protjerivanje potencijalno opasnih migranata za koje imamo informaciju da predstavljaju neku vrstu sigurnosne prijetnje za BiH, kao i procesuiranje osoba koje su dio mreže krijumčara migranata”,  ističe Cikotić.

O potezima koje povlači država ministar bezbjednosti dalje govori:

“Potpisali smo Sporazum o readmisiji sa Pakistanom i u pregovorima smo sa državama odakle su migranti u BiH. To su Avganistan, Maroko , Egipat i Bangladeš. Država predvodi čitav proces od nivoa Predsjedništva BIH do realizacije u kantonima i opštinima. Kontoli kretanja migranata pridružiće se dijelom i MUP RS te EUFOR.”

Na upit N1 koliko je entitet Republika Srpska u sve uključen, ministar Cikotić je rekao da planom nije uključivao ovaj entitet, ali je naglasio da su “predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik vrlo konstruktivni” u cijelom procesu .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad