Šta je Alija Izetbegović rekao o Dejtonskom sporazumu

Vijesti 20. nov 202016:51 > 18:53
N1

Nakon trosedmičnih pregovora, 21. novembra 1995. godine, u Daytonu, u američkoj državi Ohiju parafiran je Mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu.

Danas, 25. godina kasnije, građani se sjećaju nade koju su osjećali znajući da je zaustavljen rat. I očekivanja da bolji dani tek predstoje.

“Drago mi je bilo tada što je došao mir, što je potpisan. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, vidim da to nije baš ono što bih volio. Vidite problema u odnosima entiteta, vidite u Federaciji problema”, kaže jedan Sarajlija.

Građani ističu, Dejtonski sporazum treba izmijeniti. Ipak, u mišljenju treba li nam u tome pomoć međunarodne zajednice imaju raznolike odgovore.

Anketa Sarajevo:

“Treba opet sjesti za sto pa fino razmisliti, doraditi, nešto promijeniti. Nešto što ne valja promijeniti, nešto bolje dodati, Ali, sami mi, bez ikoga. Sami mi ovdje.”

“Hvala Bogu da imamo mir, da imamo sve ono što čovjek može da poželi. A ovo što nedostaje, valjda ćemo nekako napraviti, popraviti. Ako mi ne popravimo, popraviće međunarodna zajednica. Nešto se mora desiti.”

“Amerika i Engleska su nam najviše pomogli da se ovdje uspostavi trajni mir. I do nas je sada, eto skoro su bili i izbori, ali političari su podbacili.”

”Možda ovi novi političari mogu nešto promijeniti, ja se nadam, optimista sam. (Treba li nam MZ?) Zasad, treba.”

I dok iz međunarodne zajednice poručuju da se u BiH mora jačati demokratija, mišljenja ljudi o Dejtonskom sporazumu razlikuju se u dva bh. entiteta.

Anketa Banjaluka:

”On je dobar, ali je loš po Republiku Srpsku. Zato što nije primjenjen u potpunosti, što su prenesene ingerencije na Bosnu i Hercegovinu, nisu ostale nadležnosti RS-u.”

”Za mene jeste lično. Nemam neki razlog, jednostavno se osjećam sigurnije.”

”U situaciji kakva jeste, i u svijetu kakav jeste, bolji mir nije mogao biti postignut.” Ovako je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović opisao mirovni sporazum potpisan u Daytonu. I 25 godina kasnije, kao najvažnija činjenica o Dejtonskom sporazumu ističe se postignuti i održani mir.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad