Promjene stigle u Sarajevo i Banjaluku, a kakva je sudbina Mostara

Shutterstock

Konačno je došao i taj dan. Nakon 12 godina blokada i nemogućnosti dogovora, Mostar od danas u znaku kampanje za lokalne izbore. Izbori u tom gradu omogućeni su nakon dogovora dvije stranke - HDZ-a BiH i SDA sredinom godine o konačnoj provedbi odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Izbori u gradu na Neretvi nisu održani od 2008. godine.

Svi u glas, Mostar zaslužuje bolje. Tako su koalicije u gradu na Neretvi govorile prvog dana kampanje. SDA, SBB, BPS i Stranka za BiH u okviru “Koalicije za Mostar” kažu da će Mostar biti grad svih građana, a ne sukoba.

“Učinimo sve za Mostar kako bi naš prelijepi grad ponovo prodisao punim plućima i bio primjer kako se i u ovakvim složenim zajednicama može izgraditi kvalitetan i prosperitetan život”, poručuje Zlatko Guzin, “Koalicija za Mostar” (SDA).

Vjetrovi su česti u Mostaru, ali one političke priželjkuju u bh. bloku. Priželjkuju da se promjene iz Sarajeva, preliju na Mostar.

“Molim Vas, građani i građanke Mostara, generacijo moja, dajte nam šasnu, da svi zajedno, napravimo iskorak u budućnost”, kaže Irma Baralija, Bh. blok (Naša stranka).

HDZ BiH danas nije predstavljao kandidate, postavljali su bilborde, ali je ranije predsjednik ove stranke izašao u javnost i poručio da ono što se desilo u Sarajevu i Banjaluci, neće desiti u Mostaru, za Hrvate, kako kaže, “stolnom gradu.”

“Tu vam je Sveučilište, jedino na hrvatskom jeziku, Sveučilišna klinička bolnica, Narodno kazalište, itd. Ovdje vi imate vrlo jasna pravila, podjeljeni smo u 7 skupina, 6 općinskih, nekadašnjih općinskih strukutra, koji su izborna jedinica, plus gradska. Minimalne i maksimalne kvote, koje na kraju predodređuju rezultat i na kraju gradonačelnika bira gradsko vijeće”, ističe Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH (16.11.2020.).

Inače, na ovim izborima SNSD i SDS u sklopu koalicije, šantićevskog naziva “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” želi ostvariti povratak Srba u grad na Neretvi

“Nadam se da nakon mjesec dana, svi Mostarci, osvrnuvši se oko sebe u uslovima i gradu u kakvom sada žive, znaće da izaberu prave ljude”, kaže Velibor Milivojević, nosilac liste “Ostajte ovdje”.

Šantić je inspiracija bio i Nezavisnoj listi kroz njegovu pjesmu “Noć”, a kampanja će se zvati “Gospodin Mostar.”

“Naš projekt iz početka koji je bio “pravo na grad” prerastao je u proces, ali i dalje vrijede njegovi ciljevi, a to je depolitizacija stvarnih problema građana i stavljanja u fokus javnosti. Želimo predstaviti i sebi i Vama naš ideal, želimo jednostavno postati grad gospodin”, zaključuje Marin Bago, Koaliciona lista “Pravo na grad”.

Drugi pak poručuju da građani Mostara ne treba da se plaše i masovni izlazak na izbore je prioritet, jer su samo tako moguće promjene.

“Svakako je i cilj naše kampanje da grad Mostar vratimo građanima Mostar koji je trenutno okupiran od strane pojedinaca iz SDA i HDZ-a”, smatra Željko Asić, Koalicija “Mostar moj dom”.

Sa živopisnim nazivima koalicija i kampanje, utrkuju se ukupno 31 politički subjekt, 22 političke stranke, četiri koalicije,  jedna lista nezavisnih kandidata. I svi su u borbi za 35 vijećničkih mjesta. To bi im trebali omogućiti glasači, njih više od 100.000 registrovanih u gradu Mostaru i njih skoro četiri hiljade kkoji trebaju da glasaju van BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad