Kako se Haris Silajdžić u Dejtonu izborio za Sarajevo

Vijesti 20. nov 202017:49 > 17:55
N1

Miro Lazović je prije 25 godina bio na pregovorima u Daytonu. Danas smo se prisjetili tih dana, ali smo govorili i o lokalnim izborima, te aktualnoj političkoj situaciji.

Kako je bivši predsjedavajući Skupštine RBiH te član SPD-a Miro Lazović kazao za N1, američka administracija u to vrijeme je vršila pritisak na sve strane učesnice pregovora.

Američka administracija je bila konstantno prisutna i pritisci su vjerovatno vršeni u nekim direktnim razgovorima. Holbruk je bio robusni političar koji je na neki način ucjenjivao da će Amerika dići ruke od BiH i da će biti prepuštena MIloševiću i JNA. Sve su to bili pritisci i ucjene, pretpostavljam da je tako radio i u razgovorima s Miloševićem i Tuđmanom”, rekao je Lazović danas za N1.

Potom je dodao da je veliku ulogu u pregovorima oko Sarajeva odigrao Haris SIlajdžić, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

”Da jeste, Sarajevo je bila prva tema na plenarnoj sjednici. Trajalo je dva dana, a Milošević je prekinuo razgovore jer je Srpska delegacija iz BIH nadugo obrazlagala šta je Sarajevo. I da, Haris Silajdžić je zaista pokazao jedno umijeće ne samo u kontaktima s Miloševićem već i s američkom delegacijom. Milošević mu je rekao: nezgodno je s tobom razgovarati, evo vam Sarajevo, zaslužili ste ga”, prisjetio se naš gost.

On je komentarisao i kako se u Dejtonu pojavilo ime Republike Srpske i ostale zanimljivosti iz tog perioda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad