Fokus migrantske krize sveden na policajce u Kantonu Sarajevo

Vijesti 20. nov 202018:29 > 19:26
N1

Jučer uhapšeni migrant iz Maroka ne može se dovesti u vezu s ubojstvom Jasmina Berovića u utorak navečer. Pokazala je to istaga MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon kriminalističke obrade i neophodnih provjera utvrđeno je da migrant inicijala A.H. iz Maroka ne može dovesti u vezu sa ubistvom počinjenim u utorak navečer u naselju Otes, saopšteno je iz MUP-a KS. Uhapšeni migrant predan je u nadležnost Službe za poslove sa strancima.

Migrantska kriza se ovim ubistvom dodatno usložnila, a izjave nadležnih su već viđeno igranje ping ponga bez konkretnih rezultata.

“Politiku mora voditi Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti, morate ih rasporediti na područje cijele Bosne i Hercegovine, a ne samo da krizu trpe ljudi iz Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona”, smatra Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova. 

Fokus tereta krize trenutno je sveden na policajce u Sarajevskom kantonu, u čijoj je nadležnosti održavanje javnog reda i mira i pronalazak ubice, ali nikako rješenje kompleksnog problema i krize kojoj se ne nazire kraj. Rješenja su predlagana i ranije: ograničavanje kretanja migrantima, deportacija u skladu s mogućnostima…

“Pravljenje novih kampova ili jednog kampa van Kantona Sarajevo. Ne da to bude novi kamp u kojem će pored Ušivka i Blažuja biti smješteno novih 3.000 migranata, već da se izmjeste Ušivak i Blažuj”, poručuje Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Bosna i Hercegovina bi trebala da radi odvraćanje prelaska državne granice međutim nemamo dovoljan broj ljudi, ali se na tom dijelu ništa i ne radi”, kaže Nedžad Korajlić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Ministar sigurnosti tvrdi da je spreman novi plan proširenja prihvata migranta u kantonima, i za to je novac osiguran. Trenutno u privremenim prihvatnim centrima boravi 6.155 migranata, najveći procenat u Ušivku i Blažuju. U Unsko-sanskom kantonu sve više je krivičnih djela koja čine osobe u pokretu.

“Ukoliko čelni ljudi, prije svega pomoćnica ministra za migracije, direktor Službe za rad sa strancima, šef Službe za azil i direktor Granične policije BiH, ne počnu raditi svoj posao ovakvih slučajeva će biti sve više i više”, ocjenjuje Mustafa Ružnić, premijer USK.

Slučajevi se povećavaju i s brojem migranata, no iskustvo govori da je manji broj migranata sklon krivičnim djelima i nasilju. Eksperti smatraju da je nekad neopravdan pritisak na policiju.

“Prije dva ili tri dana na Ilidži ili Hrasnici dvojica migranata su gurnuli sa ograde dva policijska službenika koji su sada teško ozljeđeni. Ne govorim ovo da bi trebalo opravdati prekomjernu ili eventualnu prekomjernu upotrebu sile nego govorim da se realno malo govori o ovim skupinama”, kaže Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Služba za poslove sa strancima od početka 2020. godine registrirala je 15.311 migranata, od čega 262 osobe u posljednjih sedam dana. Ovaj broj je značajno manji u odnosu na prošlu godinu kada je do sredine novembra bilo registrirano oko 27.000 osoba. Velika razlika u broju migranata koji su ušli u BiH ne vidi se na terenu gdje je situacija sve složenija zbog čega se postavlja pitanje da li stranci izbjegavaju registraciju u BiH ili naše službe nedovoljno rade na registraciji migranata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad