Pejanović: BiH postiže svoju samoodrživost ulaskom u EU i NATO

Vijesti 20. nov 202020:01 > 20:09
N1

"Obnova države Bosne i Hercegovine započela je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma početkom 1996 godine. Dejtonski mirovni sporazum je uspostavio mir, ali i nefunkcionalnu državu. Sve strukture države izvedene su na etničkoj osnovi. Stranačke politike artikulisane na etničkoj osnovi nemaju istorijsku prohodnost da oblikuju konsensus o državnom razvoju Bosne i Hercegovine", napisao je prof. dr. Mirko Pejanović.

U tekstu “Dosezi i pretpostavke ubrzanja integracije BiH u EU i NATO”, istakao je kako je “svojim civilnim i mirovnim snagama međunarodna zajednica je sa institucijom Visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) i specijalnog predstavnika Evropske unije, te vojnim mirovnim snagama omogućila izgradnju mira i tranziciju bosanskohercegovačkog društva”.

“Izgradnja mira u prvim decenijama XXI stoljeća odvija se na geopolitici utemeljenoj Dejtonskim mirovnim sporazumom i geopolitici evroatlanskih integracija. Angažovanjem međunarodne zajednice i Evropske unije, osim u izgradnji mira, na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma, uspostavljena je i osnova za istorijski projekt integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez. Time iz geopolitike Dejtonskog mirovnog sporazuma Bosna i Hercegovina prelazi u geopolitiku evroatlanskih integracija sticanjem članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu. Evroatlanske integracije se odvijaju u okviru internacionalizacije bosanskog pitanja kao pitanja izgradnje Bosne i Hercegovine kao samoodržive pravne države. Svoju samoodrživost Bosna i Hercegovina postiže sa provođenjem reformi i dobijanjem članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu. Zbog toga se integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez javlja kao istorijski projekt izgradnje mira u postratnom i postdejtonskom vremenu”, navodi Pejanović.

Navodi kako, “učvršćavanje i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini prate zastoji, uslovljeni etno-nacionalističkim politikama vladajućih stranaka koje svojim programima negiraju državnost Bosne i Hercegovine i zajednički život i ravnopravnost naroda, podrivaju mogućnost unutrašnje integracije države Bosne i Hercegovine i njenu integraciju u Evropsku uniju i NATO savez”.

“Od 2006. godine Stranka nezavisnih socijaldemokrata u liderstvu Milorada Dodika negira opstojnost institucija države Bosne i Hercegovine a time i opstojnost države Bosne i Hercegovine. Najnovije odluke Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti imaju za cilj da se zaustavi integracija države Bosne i Hercegovine u Sjeveroatlantski sigurnosni sistem. Strateško opredjeljenje Bosne i Hercegovine za integraciju u Evropsku uniju i NATO savez naspram izgradnje mira za sve građane Bosne i Hercegovine, nema alternativu. Izgradnja mira u Bosni i Hercegovini, unutar procesa integracija u euroatlantske institucije, dovodi Bosnu i Hercegovinu do njene samoodrživosti kao političke zajednice. Zbog promjene geopolitičkih kretanja u svijetu i Evropi nužno je promijeniti pristup Međunarodne zajednice i Evropske unije u smislu stvaranja pretpostavki za ubrzavanje integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez”, navodi se u tekstu.

Kompletan članak prof.dr. Mirka Pejanovića možete pročitati ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad