Alibašić-Hadžić: Gerontološkom centru treba posteljina i sredstvo za pranje veša

Vijesti 21. nov 202011:33 > 11:37
N1

Melisa Alibašić-Hadžić, direktorica Gerontološkog centra u Sarajevu, za N1 je govorila o situaciji u ovoj ustanovi, kazavši da pokušavaju držati pod nadzorom uz pomoć liječnika.

“Trenutno imamo troje pozitivnih korisnika, a od uposlenih je trenutno šest pozitivnih u izolaciji”, kazala je.

Navodi da Gerontološkom centru nedostaje kadra.

“Mi nemamo nijednog psihologa zaposlenog. Sad osjetimo nedostatak psihologa jer namo dovoljno kadra koji može raditi sa ovim ljudima. Također, imamo manjka socijalnih radnika. Bio je moratorij, nismo mogli nikoga zaposliti. Moratorij je ukinut, raspisali smo konkurs za jednog ili dva psihologa, jer nemamo više sredstava”, pojasnila je.

Direktorica smatra da je jedno rješenje i rad volontera, studenata psihologije i nezaposlenih psihologa.

“Ali tu nam moraju zdravstvene ustanove izaći u susret da testiraju te volontere koji su spremni da rade kod nas, jer mora test na covid biti negativan. Upravo ti mladi su danas najrizičniji, jer se najviše kreću, tako da ulazak u našu ustanovu bez testa na covid je nemoguć”, pojasnila je Melisa Alibašić-Hadžić.

Kazala je da su ovoj ustanovi od sredstava najpotrebniji posteljina i sredstva za pranje veša, pošto je pandemija podigla troškove ustanove.

“Jer ga trošimo u duplo većim količinama nego smo to prije radili, kao i dezinficijensa. Posteljina se pere češće. Radi suzbijanja virusa smo podigli higijenu na maksimalni nivo koji možemo podići”, kazala je.

Pozvala je sve ljude dobre volje da doniraju potrebna sredstva.

“Možete donijeti do naše kapije, tamo će preuzeti naše obezbjeđenje i dalje se mi brinemo o tome”, kazala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad