Borrell nije zaboravio podsjetiti

Vijesti 21. nov 202018:32 > 19:18
N1

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell dan je proveo u služnenoj posjeti Bosni i Hercegovini. On se sastao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, ali i sa drugim zvaničnicima iz kulture i politike - iz redova pozicije, ali i opozicije.

Članovi Predsjedništva morali su poraniti ovog subotnjeg jutra. Stigao je visoki gost iz Brisela, i donio poruku:

“Budućnost ove zemlje je europska. Ja nemam ovdje nikakve lekcije i pridike za bilo koga, ali vjerujem da mogu podijeliti iskustva”, jasan je Josep Borrell.

Ali, nije zaboravio podsjetiti…

“Domaće vlasti su te koje moraju intenzivirati napore kako bi ostvarili iskorake i rezulatte po reformama kako bi ovu zemlju i njene građane doveli korak bliže EU. Status kandidata se mogu uzeti u obzir tek kada imamo napredak po svih 14 prioriteta iskazanih u Izvještaju EK”.

A nakon kratkog rješavanja tonskih poteškoća …

“Da li je sad sve u redu? – Nije”, konstatuje Šefik Džaferović.

Borellovi domaćini nisu posustajali u vjeri.

“Ja se nadam da ćemo nakon današnje posjete gosdina Borrella i mi u Bosni i Hercegovini prevazići jednu lošu političku atmosferu”, kaže Džaferović.

“I ova posjeta to potvrđuje, da Europska komisija i Europska unija kao cjelina stoji iza napretka Bosne i Hercegovine“, dodaje Željko Komšić.

“Rekli smo Vam da želimo da nastavimo i zamolili da učinite sve da BiH dobije iduće godine status kanidata. To bi bila jedna nova dinamika”, zaključuje Milorad Dodik.

Kranje iskren razgovor, kako tvrde sudionici, uslijedio je sa članovima kolegija oba doma državnog parlamenta. I ovdje su svi spremni na iskorak.

“Mi smo spremni na ovo sve i uporno upozoravamo na te stvari. I mi smo ti koji na kraju krajeva nekako uklanjamo u borbi jednog protiv dvojice, i blokade o kojima je riječ”, tvrdi Bakir Izetbegović.

“Iskazali smo spremnost da se kroz unutrašnji dijalog, kroz konsenzus, postižu rješenja koji će biti zalog za status kandidata”, smatra Nikola Špirić.

No, rješenja, na vidiku još nema …

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad