Stanovnici Otesa ogorčeni: Gdje su nadležni, gdje su sugrađani

Vijesti 21. nov 202019:00 > 19:18
N1

Građani sarajevskog naselja Otes i danas su se okupili na mirnom protestu, nakon ubistva sugrađanina Jasmina Berovića i ranjavanja još dvije osobe. Traže hitnu reakciju nadležnih. Migrant koji se sumnjiči za ubistvo, kao i njegovi pomagači, još nisu pronađeni.

Građani ožalošćeni, ogorčeni na nadležne i u strahu.

“Sve smo ih poznavali, bili su naši prijatelji, komšije, nismo još svjesni šta se desilo. Još ne vjerujemo u ovo sve što se dešava, pokušat ćemo da uradimo sve što je do nas da spriječimo dalje posljedice. Ovo nas je dodatno sve satralo, gubimo prijatelje na sve načine, još se ovo desilo ovako”, poručuje Edis Vreto.

“Pošto ja imam dva sina, moja djeca su se družila s rahmetli Jasminom i sa njegovom braćom, tako da se poznaju. Baš smo u šoku. Sin kada ide na posao u prvu smjenu ujutro rekao mi je da ga je strah i da hoda sam, a tu smo dvije minute do autobuske i normalno da je čovjeka strah, iako smo ih gledali što se kaže, hranili smo ih, halal bilo sve”, dodaje Ermina Džakvić.

Okupljeni građani razočarani činjenicom da niko od nadležnih struktura nije došao, niti uputio bilo kakvu poruku podrške.

“Ja bih apelovao da što prije iznađu neko rješenje za ovaj problem koji imamo. U ponedjeljak je već najavljeno okupljanje mještana i u Blažuju. Hoću da kažem da je ovo jedna opomena vlasti ispred nas mladih koji smo spremni nešto uraditi ovdje na Ilidži i u Kantonu, Gradu Sarajevu, da uzmemo stvari u svoje ruke. Ovo je vama na sramotu, jadno i žalosno što niko od vas nije došao ovdje da se obrati”, ističe Admir Uzunović.

Razočarenje okupljenih još veće je bilo zbog toga što su, kako kažu, očekivali više sugrađana danas na ulici.

“Ovoj tragediji nema kraja, ovo je zaista katastrofa. Otes je veliko naselje, ali kada vidim samo ovo naroda koliko je ovdje, ovo je tužno, žalosno, a neka se svaki onaj koji je ostao kod kuće, a da nije došao ovdje danas, zapita, je li to sramota”, navodi Suljo Paldum.

Građani Otesa, Blažuja, Hadžića, zahtijevaju da se broj migranta na ovom području reducira. Dio njih prebaci u neke druge prihvatne centre, kako bi policija mogla lakše kontrolisati situaciju. Traže i to da se migrantima u određenoj mjeri ograniči kretanje, te da se problematični hitno deportuju u matične zemlje.

Svjesni smo činjenice da je ovo humanitarno pitanje, međutim ima jedan dio sigurnosni, jedan procenat tih ljudi o kojima država zaista i nadležni ne vode računa. Vidjeli ste da onaj migrant koji je bio uhapšen kao osumnjičen, bio poznat organima i ono što država nije uradila to je da ipak te ljude treba deportovati u njihove zemlje čim se primijeti da da rade ili ne poštuju zakone ove zemlje”, smatra Elvis Vreto, zastupnik u Skupštini KS.

Marokanac koga je policija nedavno uhapsila zbog sumnje da je ubio Jasmina Berovića, pušten je. Dodatnim radnjama utvrđeno je da on nije počinilac, niti pomagač. Policija i dalje traga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad