Sporazum SDP-a i SDA u Brčkom, reakcija Naše stranke i Magazinovića

Vijesti 22. nov 202018:42 > 18:43
N1

Predsjednici organizacija SDA, Stranke za BiH i SDP-a Brčko distrikta, te nezavisni zastupnik Alija Denjagić, potpisali su danas sporazum o formiranje većine u Skupštini Brčko distrikta. Međutim, ovaj sporazum je ubrzo izazvao reakcije.

Među prvima koji je odbacio mogućnost koaliranja SDP-a i SDA bio je Saša Magazinović, visoki funkcioner Socijaldemokratske partije.

On je ocijenio kako je sporazum apsolutno neprihvatljiv, te da predsjednik SDP-a u Brčkom “nije imao saglasnost Glavnog odbora, niti bilo kojeg drugog organa SDP-a, da potpiše bilo kakav sporazum o formiranju vlasti”.

“Tražit ću da o ovakvom ponašanju hitno razgovaramo na organima SDP-a”, kazao je Magazinović.

Reagovala je i Naša stranka Brčko koja je ocijenila kako je koalicija sa SDA “samovoljan čin jednog člana SDP-a”.

“U Našoj stranci smo protiv koaliranja sa SDA kao nacionalnom strankom u kojoj vidimo najvećeg i najodgovornijeg krivca opšteg lošeg stanja u Brčko distriktu BiH.

Takođe smatramo da je Esad Atić zloupotrijebio funkciju predsjednika SDP-a Brčko distrikta BiH te na ovaj način načinio nesagledivu štetu SDP-u i ljevici u cjelini u Brčkom. Vodeći se ličnim interesima zanemario je osnove na kojima smo formirali koaliciju ‘BH Blok – SDP BiH i Naša stranka’, izigrao povjerenje glasača, građana Brčkog i naše povjerenje”, zaključeno je u NS-u.

Ono što nas ohrabruje je činjenica da ovo nije stav članstva SDP-a i ljudi s kojima smo se borili se za drugačije i bolje Brčko, te da će ideja na kojoj smo zasnovali koaliciju opstati, poručili su iz Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad