Četvrt vijeka nakon Daytona, došlo je vrijeme…

Vijesti 22. nov 202019:09 > 19:10
N1

Bliži se 25. godišnica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Potpisi koji su okončali rat, danas znači konstantne podjele u društvu i politici. No, više od dvije decenije ne nazire se volja dijela političkih aktera za izmjenama diskriminatorskog Ustava. Iako s druge strane postoje težnje da se dejtonska BiH mijenja briselskom. No, taj put se pokazao trnovit i nedostižan.

Umjesto Daytona dva, unaprijediti postojeći Ustav države, pravnom stečevinom Evropske unije, poručuje član Kolegija Predstavničkog doma, Denis Zvizdić. U Našoj stranci stava – Vrijeme je za kraj dejtonske i početak briselske BiH.

“Oko 400.000 naših građana i građanki nema pravo da bude birano jer pripadaju kategoriji takozvanih Ostalih ili pripadaju konstitutivnim narodima, ali ne žive u dijelu BiH s kojeg se kao pripadnici određene etnije mogu kandidovati za željene pozicije u vlasti. S takvim Ustavom ne možemo se nadati ulasku u EU”, ističu iz Naše stranke.

‘95. Dayton je bio sjajno postignuće. Neuspjeh je nastao kasnije, navodi za Glas Amerike bivši američki diplomata, Robert Gelbard. Nespremnost međunarodne zajednice da stvori okruženje u kojem bi došlo do izmjena Ustava. Jer BiH s ovakvim sistemom je neuspješna država. Što priznaju i mnogi Bosanci i Hercegovci.

“BiH je nama iz Daytona isporučena kao nedovršena građevina, čija konstrukcija konstantno podrhtava, svih ovih 25 godina. BiH je neprirodno podijeljena na dva entiteta i ta podjela se suprotstavlja tradiciji bh. načina života. Ugrađene su blokade, kočnice u Ustav BiH, zbog toga smo taoci tog Ustava i etničkih podjela koje su ovim Ustavom učvršćene i afirmirane”, zaključuje Miro Lazović, bivši predsjedavajući Skupštine RBiH.

Uprkos vapajima za izmjenana, Ustava prije svega, politički zvaničnici iz Republike Srpske, istrajavaju.

“Ali ukoliko se poštuje Dayton i Ustav kao Anex 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ja mislim da je moguće napraviti iskorak i ispuniti uslove iz Izvještaja EK i mislim da ćemo na tome raditi”, tvrdi Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda BiH (SNSD).

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, Božo Ljubić kaže, imamo danas disfunkcionalnu državu, ali ne smije se dirati u osnovna načela Daytona. Iako je i sam bio zagovarač Daytona dva, kaže, vremena su se promijenila.

“U vrijeme kada smo imali unilateralizam, kada je Amerika bila dominantna politički u svijetu sila, danas imamo neku vrstu multilateralizma, imamo ojačanu Kinu, Rusiju i td. i bojim se da bi raspakivanje Daytona doveli do problema koji bi još zakomplicirali situaciju”, ocjenjuje Ljubić, HNS.

Tako se svaka priča o izmjeni Dejtonskog sporazuma, posebno Anexa 4, Ustava BiH – na koncu završavala s jedne strane prijetnjama, s druge strahovima. Da bi insistiranje na drugačijem sistemu, ugrozilo mir.

“Ja mislim da ona (BiH) neće i ne može biti dovedena u pitanje jer iza BiH stoje snažni međunarodni faktori koji neće dopustiti, ja sam sasvim siguran da se BiH rasturi, odnosno da u njoj dođe do rascjepa ili nekakvih novih sukoba”, kaže Krešimir Zubak, bivši član Predsjedništva BiH.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ovih dana podsjeća kako je ova organizacija odigrala ključnu ulogu u dovođenju zaraćenih strana za pregovarački sto – te poručuje građanima BiH:

“NATO će nastaviti podržavati BiH. Međutim, budućnost je u vašim vlastitim rukama. Uz zajedništvo, odlučnost i kompromis, velike se stvari mogu postići. Četvrt vijeka nakon Daytona, došlo je vrijeme da se ponovo posveti miru, reformama i prosperitetnoj budućnosti za sve”.

Još jedan američki diplomata, James Pardew, u razgovoru za Glas Amerike navodi – SAD jesu odigrale ključnu ulogu u uspostavi mira, no dugoročni cilj za BiH su bile evropske integracije. U tom procesu zakazali su mnogi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad