Ambasada Njemačke u BiH za N1: Naše usluge nisu umanjene

Vijesti 23. nov 202015:07 > 15:22
N1

Iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini za N1 su kazali kako njihove usluge nisu umanjene usljed pandemije korona virusa.

Na naše pitanje hoće li biti promjena u obavljanju aktivnosti Ambasade Njemačke u BiH jer su mjere zbog korona virusa sve rigoroznije odgovorili su kako je Ambasada donošenjem internih mjera osigurala da se rizik od infekcije korona virusom drži na minimumu te da usluge Ambasade na osnovu toga do sada nisu bile umanjene.

Shodno našem interesovanju u vezi sa tim kada će se Ambasada Njemačke u BiH vratiti na nivo pružanja usluga od prije pojave korona virusa istakli su kako Ambasada pruža sve usluge koje je nudila i prije pandemije.

Radi se o tome da je za određene svrhe boravka i dalje isključen ulazak u zemlju, to se odnosi i na Šengen-vizu, vizu za traženje radnog mjesta, mjesta za stručno osposobljavanje i studiranje kao i vize u skladu sa Pravilima o Zapadnom Balkanu, radi toga mi za te svrhe boravka ne možemo ponuditi termine niti možemo obrađivati te zahtjeve za izdavanje viza. Na temelju mjera o zaštiti (držanje distance i higijenskih propisa) nije ni moguće ponuditi tako mnogo termina kao što je to bio slučaj prije pandemije“, rekli su za N1.

Upitali smo ih i da li je interes građana BiH za aplikacije za vize pojačan ili smanjen u vrijeme ovog novog korona virusa.

Ambasada moli za razumijevanje da se podaci o aplikacijama za vize ne mogu objavljivati“, kratko su nam kazali.

Pitanja Ambasadi Njemačke u BiH smo poslali prije nego što je potvrđeno da Odjel za izdavanje viza neće raditi narednih 16 dana zbog njihovog uposlenika koji je pozitivan na korona virus, a što je objavljeno u petak, te stoga navedeni odgovori neće važiti nekoliko narednih dana.

Odjel za vize Njemačke ambasade u Sarajevu je zbog utvrđenog slučaja zaraze Covidom-19 kod jednog uposlenika ambasade od 20. novembra 2020. godine do najvjerovatnije 6. decembra 2020. godine zatvoren“, saopćeno je iz Njemačke ambasade ranije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad