Uspon i pad SNSD-a u Banjaluci

Vijesti 23. nov 202016:21 > 19:14
N1

Čini se da u gradu na Vrbasu politička kampanja još nije stala. Novoizabrani gradonačelnik okuplja ljude na trgu i Banjalučankama dijeli cvijeće. Milorad Dodik priznaje da nije srećan sa svakom svojom izjavom, a Domu zdravlja donira i stranački novac. Međutim, njegova stranka u ovom gradu bilježi najlošiji rezultat u posljednih 16 godina.

Aplauz dobrodošlice, ruže za Banjalučanke. Ovako je započeto druženje sa građanima na Trgu Krajine.

“Napravili smo plan obilaska naselja tokom čitavog decembra, plan je da do kraja ove godine obiđemo sve jednu mjesnu zajednicu. Čak ćemo ići sa obrnutim priroitetima koji su vlastima prioritet, a to je da obiđemo naselja gdje smo imali najmanju podršku”, poručio je Draško Stanivuković, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke.

Za najmanju podršku Milorad Dodik je najavio zaustvljanje republičkih projekata, ali i ukidanje subvencionisanja grijanja.

“Nisam baš sretan sa nekim svojim izjavama”, rekao je Dodik.

Priznao je Dodik. Dok su brojni predstavnici SNSD izlazili u javnost obećavajući nastavak započetih projekata, a sam Dodik je samo dva dana nakon izbora posjetio banjalučki Dom zdravlja i obećao višemilionsku podršku. Od čega je 50.000 KM iz kase SNSD-a.

“Niti je opozicija pobjedila, niti je SNSD izgubio, oni i dalje imaju većinu u skupštini i to prilično veliku većinu preko 60% ima koalicija”, kazao je Vojislav Savić, analitičar.

U Gradskoj skupštini biće devet odbornika iz SNSD, US tri, iz DNS-a, DEMOS-a i SP-a biće po dva, što je sigurnih 18, dok će opozicija imati sedam PDP-ovih odbornika, te po jedan iz SDS-a i Pokreta “Banjaluka zove”, za sada se ne zna kako će djelovati tri SPS-ova odbornika i Saša Čudić kao predstavnik manjina. Međutim, ovo je najlošiji rezultat SNSD-a u posljednjih 16 godina.

Ovako izgleda uspod i pad SNSD-a u Banjaluci:
Od ukupnog broja glasača za SNSD je glasalo : 2004. godine 49,82%, 2008. godine 42,57%, 2012. godine 30,57%, 2016. godine 34,35%., 2020. godine 26,5 %)

Prema preliminarnim podacima, od ukupnog broja izašlih glasača za SNSD je na ovim izborima glasalo 26,5 odsto što je za osam odsto manje u odnosu na 2016. I na izborima 2012. SNSD je doživio vrtoglavi pad, pa je za tu stranku glasalo 30,57 odsto, što je opet više nego na izborima ove godine. Najbolji rezultat SNSD je imao 2004. godine kada je osvojio vrtoglavih 49,82 odsto glasova.

Ipak kada se pogleda karta vlasti Republika Srpska je crvena u 42 lokalne zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad